Zlatni momci „Herkulesa“ iz Bača

Jedan od najstarijih sportova koji je Baču iznedrio i dvojicu međunarodnih sudija je upravo disciplina dizanje tegova

360
Foto: Opština Bač

Ako za Zrenjanin važi pravilo da je sportski grad, a da se u Leskovcu prave najbolje mućkalice, kao u Sremskim Karlovcima vino, onda se o Baču ne može govoriti, a da celokupnu priču ne prožimaju detalji iz bogatog opusa i vrhunskih sportskih rezultata koji se godinama unazad nižu iza Kluba dizača tegova „Herkules“.


Jedan od najstarijih sportova koji je Baču iznedrio i dvojicu međunarodnih sudija je upravo disciplina dizanje tegova.

O Baču se u sportskom smislu nikada ne govori, a da se ne spomene legendarni Erih Špajzer. Njegovim utabanim stazama godinama uspešno koračaju članovi Kluba dizača tegova „Herkules“. Jedan od njihovih trenutno najtrofejnijih takmičara je Filip Bertran.

On je u novembru 2020. godine predstavljao našu zemlju na Prvom juniorskom Svetskom onlajn Kupu koji je organizovala Međunarodna federacija dizača tegova sa Peruanskom federacijom, u Limi. U uzrasnoj kategoriji 17 godina i težinskoj kategoriji do 96 kilograma, u grupi B, Filip je sa ukupno podignutih 261 kg (115+146) osvojio treće mesto u svetu, a kako kaže, malo šta bi uspeo da postigne da nije bilo njegovog trenera Zorana Pantelića.

Međutim, ljubav ka ovom sportu se rodila pre sedam godina zahvaljujući njegovom bratu, počinje priču ovaj perspektivni momak rođen 2003. godine.

„Brat se vratio sa takmičenja u Švedskoj gde je bio sedmi, pa je mene upravo to podstaklo da i ja počnem da dižem tegove. Već sedam godina treniram, a najznačajniji rezultat koji sam ostvario je upravo ovaj postignut u Limi, odnosno na prvom onlajn takmičenju.

Takva vrsta organizacije takmičenja u našoj disciplini je veoma čudna, jer su čak i sudije donosile konačne odluke prateći takmičenje na daljinu. Trener i ja čak nismo ni imali profesionalnu kameru, već smo koristili stalak koji koristimo za dizanje tegova i samo smo stavili mobilni telefon, ipak rezultat nije izostao. U suštini jedno novo veliko iskustvo je kako iza nas kao takmičara, tako i iza organizatora. Čak smo i diplome dobili putem mejla“, ističe naš sagovornik.

Filip je, osim u klubu kao član juniorske reprezentacije Srbije u dizanju tegova, veoma uspešan član reprezentacije Srbije, kao i njegov kolega i drug iz kluba Stevan Vladisavljev, samo mlađi seniorski uzrast.

„Ja imam veliku sreću i čast da i u klubu i u reprezentaciji imam istog trenera, a to je Zoran Pantelić. Veoma sam zadovoljan sa njim i iskreno mislim da imam jednog od trenutno najboljih trenera na svetu. Rad sa njim je veoma zahtevan, ali i podsticajan. On se već dugo godina bavi trenerskim poslom, a kao mlad je i sam imao veoma zapažene rezultate u oblasti dizanja tegova. Najbolji savet koji mi je dao pred neko veliko takmičenje je da nikada ne treba da se nerviram ako mi padne težina, jer uvek postoji mogućnost da na sledećem takmičenju napravite bolji rezultat. Upravo zbog njegovog pedagoškog prisupa radu sa omladinicima mislim da ga svi vole, cene i poštuju, jer je vrhunski profesionalac, a pre svega dobar čovek“, ponosno zaključuje Bertran.

Ono što njemu uskoro predstoji, a kada su u pitanju međunarodna takmičenja jeste odlazak u Saudijsku arabiju u maju, gde će pokušati da se izbori za normu za Olimpijske igre.

„Sebe za pet godina vidim kako i dalje treniram i spremam se za Olimpijske igre 2028. godine, koje bi trebalo da budu održane u Los Anđelesu. Najveći životni san što se tiče sporta mi je da osvojim zlatnu medalju na Olimpijadi. Smatram da ću to uspeti da ostvarim zahvaljujući, pored napornog treniranja, i podršci članova svoje najuže porodice, ali i stanovnika Bača, koji me nakon ovog takmičenja u Limi svesrdno bodre na putu ostvarenja mojih ciljeva.

Jako je lepo znati da živite među takvim sugrađanima koji su ponosni na vaš uspeh. Herkules je moj matični klub i definitivno ga neću menjati. Ostajem pri stavu da trener u tome igra veliku ulogu, jer je neprikosnoven, ali i sistemska podrška koju imamo od lokalne samouprave, jer je upravo zgrada u kojoj mi boravimo i provodimo najveći deo svoga vremena u potpunosti renovirana prvi put nakon 60 godina. Uloženo je 100.000 evra i zahvaljujući tome mi imamo fantastične uslove za dalji nastavak treniranja“, zaključuje ovaj šampion.


Pogledaj: Svetski bronzani Filip Bertran na prijemu u Opštini Bač

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here