Bačka Palanka: Godišnje skoro 300 novih onkoloških pacijenata

3396
Foto: Specijalista radiolog dr Momir Antolović/Dnevnik

BAČKA PALANKA: Dr Momir Antolović, specijalista radiolog, inače načelnik odeljenja za radiologiju Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci, za „Dnevnik“ kaže da se godišnje u ovoj opštini beleži od 250-300 novootkrivenih onkoloških pacijenata, a da ih oko 200 umre!


Prošle godine, na primer, otkriveno je 36 slučajeva raka dojke, a 20 pacijentkinja je umrlo. Lekari kažu da su najugroženije žene između 55 – 65 godina starosti. Odeljenje radiologije, pored načelnika, čine i dr Daliborka Popović, specijalista radiolog i četiri rtg tehničara: Tanja Grubanov, Tibor Feher, Miloš Zarin i Daniela Dimitrijević. Do 2006. godine na odeljenju je radilo tri spec. radiologa, šest rtg tehničara i sestra na šalteru, a nakon odlaska pojedinih u penziju nisu primani novi radnici… Pre jedne decenije odeljenje je renovirano, nabavljeni su novi aparati i uvedene nove dijagnostičke metode, proširen je i povećan obim posla.

Dnevno se izvrši u proseku 26 ulatrazvučnih pregleda, šest mamografija i 10 rtg snimaka, kaže dr Antolović.

Kako dodaje, za prošlu godinu brojke govore da je urađeno 6.627 rtg pregleda, ali i 10.393 ultrazvučnih pregleda što je ukupno oko 17.000 pregleda, a urađeno je za 2.593 ultrazvučnih pregleda više, odnosno izvršenje iznosi 133 odsto.

Za onkološke pacijente obezbeđeno je 50 odsto termina jer se trudimo da obezbedimo vreme za preglede najpotrebnijim kategorijama bolesnika. Imamo dobru saradnju sa kolegama sa Instituta u Sremskoj Kamenici i Kliničkog centra Vojvodine. Prihvataju kolege nalaze iz Bačke Palanke, a posebno bih istakao dobru saradnju sa dr Natašom Prvulović, načelnicom dijagnostike na onkologiji Instituta u Sremskoj Kamenici. U 2018. godini, primera radi, pregledano je oko 650 onkoloških pacijenata i urađeno oko 1.270 radioloških pregleda, a ostali pacijenti su pregledani na ostalim odeljenjima: ATD, internisti, ginekolozi, dermatolozi… Pacijenti koji se kod nas upute kao hitni i opravdani slučajevi budu primljeni istog dana ili u prvom slobodnom terminu, veli dr Antolović.

Ovde kažu da postoje određeni problemi kada je reč o zakazivanju pregleda. U UZIS programu zakazuju svi izabrani lekari i specijalisti, a u Bačkoj Palanci ih ima 40.

Dešava se da pacijenti ne dolaze na zakazane preglede i zauzimaju mesto bolesnim, od 40 – 60 pacijenata na mesečnom nivou, mada se dešava da neki pacijenti nisu ni obavešteni da im je pregled zakazan, dodaje dr Antolović.

Komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta rada

Palanački radiolozi smatraju da pacijentima preglede treba zakazivati u redovnom terminu ukoliko kliničke indikacije nalažu i nakon adekvatne pripreme pacijenata što podrazumvea labaratorijski nalaz, klinički pregled na zahtev određenog specijaliste.

Predložio sam nekoliko mera, pa i to da pacijente bez zakazanog termina i prioritetne pacijente treba telefonski zakazivati kod operatera, ukoliko kliničke indikacije nalažu, uz adekvatno obrazloženje, dodaje dr Antolović.

Kako kaže, treba obezbediti i pravnu zaštitu i intervenciju policije na poziv lica u Domu zadravlja zaduženog za bezbednost. Takođe, treba postaviti kamere na šalteru za prijem pacijenata, ali i kontrolisati i sankcionisati lekara koji se ne pridržava pravilnika. Moj predlog je da treba uključiti Stručni savet Doma zdravlja i komisiju za unutrašnju kontrolu kvaliteta rada u rešavanju eventualnih problema, veli dr Antolović.

Prema njegovim rečima, vrše se kontrolni pregledi za komisije i razne specijaliste na IOV u Sremskoj Kamenici, a reč je o godišnjim, šestomesečnim i pregledima na 2 – 3 meseca.

Urgentni centar vraća pacijente za kontrolu RTG snimanja, ultrazvučne preglede za 1 – 7 dana. Specijalisti iz kliničkog centra vraćaju pacijente na dijagnostiku, a po pravilniku dužni su da sami zakažu pregled u svojoj ustanovi u roku od 6 meseci. Dešava se da imamo česte i nepotrebne kontrole koje se skraćuju na 2 – 6 meseci. Dogodi se da pacijenti, uz pretnje, na vlastiti zahtev traže preglede. Ima slučajeva kada se pacijenti neopravdano upućuju na preglede, bez prethodnog kliničkog pregleda, na osnovu anamneze, ili heteroanamneze, poručuje naš sagovornik.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here