Sklopljen mozaik od čepova posvećen Dunavu

2323

BAČKA PALANKA: U okviru manifestacije „Dunavski bal 2018“ u centru Bačke Palanke, danas (08.07.) od 9 časova je počela humanitarna manifestacija sklapanja mozaika od čepova u organizaciji tima „Čepom do osmeha“.


Motiv mozaika koji se sklapao na 100 m2 je Dunav, kao najveće prirodno bogatstvo varošice na desnoj strani ove reke. Ova humanitarna akcija je okupila veliki broj Bačkopalančana, pre svega dece koja su vredno nastojali da mozaik bude što lepši.

Ovaj događaj proslave humanosti i svesti o zaštiti životne sredine otvorili su Vanja Petković, predsednica udruženja „Čepom do osmeha“ i Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka.

Vanja Petković na otvaranju manifestacije sklapanja mozaika od čepova

„Na ovom mozaiku od 100 m2 se nalazi 165.000 čepova. Oko 30 dana smo sortirali čepove i pripremali se za ovaj mozaik posvećen podizanju ekološke svesti očuvanja naše najveće i najlepše reke – Dunava. Ovaj mozaik nam je treći veliki koji slažemo i ponosni smo što ga slažemo baš u opštini Bačka Palanka jer sam ja rodom iz Pivnica, a moj suprug iz Bačke Palanke. Do sada smo sakupljanjem čepova i njihovom reciklažom pomogli dvadesetdvoje dece nabavkom pomagala i nastavljamo dalje, jer su humanost kao i zaštita životne srednine naša osnovna misija.“ – izjavila je Vanja Petković za BAP VESTI.

Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka

„U ovim vremenima, kada svi težimo boljem životu, moramo se uvek setiti i šta znači pomoći nekom i šta znače reči saosećajnost i humanost, kako bi se vratili osmesi i nada u neka nova, bolja humanija i solidarnija vremena. Ova manifestacija ima i tu edukativnu crtu, jer našoj deci podiže svest o ekologiji, ali ih ujedno na ovaj način učimo i šta je plemenitost, osećajnost i humanitost.  Na radost ovih mališana i svih nas starijih, danas smo u prilici da zajedno sa udruženjem „Čepom do osmeha“ predstavimo ove prave ljudske vrednosti na najlepši način, slagajući mozaik posvećen Dunavu, reci koja je nama svima u srcu“ – izjavio je za BAP VESTI predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica.

Ovaj događaj su danas promovisali i sportski idoli Bačke Palanke Milenko Zorić, svetski šamion i svetski rekorder u kajaku i Dejana Bačko evropska prvakinja u paratekvondou.

Dejana Bačko i Milenko Zorić

Pored samog sklapanja mozaika priređen je i edukativno-zabavni program za najmlađe, a posebnu pozitivnu reakciju okupljenih izazvali su gosti opštine Bačka Palanka, mališani iz Zubinog Potoka sa Kosova i Metohije koji su se priključili slaganju mozaika.

Dolazak dece iz Zubinog Potoka

Vredni učesnici ovog svojevrsnog edukativnog ekološko-humanitarnog događaja su nakon četiri časa završili mozaik od čepova.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here