Srbija uvela mere reciprociteta – zabranjeno sletanje aviona „Montenegro erlajnsa“ na beogradski aerodrom!

586
avion, poletanje, let EPA-EFE (Jim Lo Scalzo)

BEOGRAD – Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodorom „Nikola Tesla“, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Vlada u Podgorici u ponedeljak je saopštila da je odlučila da od 1. juna otvori granice sa nizom zemalja, ali su one ostale zatvorene za Srbiju i Republiku Srpsku.

Montenegro erlajns je ranije danas najavio da se sprema za obnavljanje komercijalnih letova, a da će prvi letovi biti ka Beogradu.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva je, međutim, odlučio da uskrati dozvole crnogorskom avioprevozniku, a u obrazloženju odluke, kako navodi list Blic, koji je prvi i nezvanično i objavio vest o zabrani sletanja za Montenegro erlajns, navedeno je da je odlukom vlade u Podgorici narušen princip reciprociteta u kretanju putnika između dve države.

Oops...
Slider with alias delicija not found.

 

To, kako se navodi, neposredno utiče na reciprocitet u obavljanju redovnog avio-prevoza iz člana 13. stav 1. Pravilnika o izdavanju odobrenja stranom avio – prevozniku za obavljanje međunarodnom javnog avio-prevoza sa Republikom Srbijom, i to na štetu avio- prevoznika registrovanih u Srbiji.

Crnogorski portal Vijesti večeras je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, iz izvršne vlasti i nacionalnog avio-prevoznika, da su upoznati sa odlukom srpskog Direktorata.

MA: Srbija ostaje deo naših planova u saobraćaju

Crnogorska avio-kompanija Montenegro erlajns (MA) saopštila je večeras, povodom odluke srpskog Direktorata civilnog vazduhoplovstva da joj uskrati dozvolu za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, da Srbija svakako ostaje deo saobraćajnih planova MA.

„Bez obzira na ovu nenadanu odluku Beograda, Srbija svakako ostaje deo saobraćajnih planova Montenegro Airlinesa i pokušaćemo da damo doprinos da se posledice COVID19, u ekonomskim smislu, što pre saniraju“, navodi se u saopštenju crnogorske kompanije koje je preneo portal CDM.

Iz crnogorske kompanije poručuju da im predstoji borba za što brže i kvalitetnije povezivanje Crne Gore avio-linijama prema svim evropskim destinacijama i da „industrija u kojoj posluju ne bi trebalo da zavisi od političkih odluka”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here