Vojvođanke dobijaju još jedan pokretni mamograf

Borba protiv raka dojke

1103
Foto: Blic/RAS Srbija

Zbog nedostupnosti mamografije, pogotovo u ruralnim sredinama, vojvođanska vlada predvidela je da sledeće godine kupi još jedan pokretni mamograf, saopštio je pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo, prenosi „Blic“.


„Na organizovan skrining mamografijom, koji se godinama sprovodi kod žena starosti od 50 do 69 godina, još se vrlo malo žena odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje, navode u Sekretarijatu, napominjući da je zbog toga ove godine Pokrajinska vlada već kupila jedan pokretni mamograf.

Cilj projekta je, kažu, bio da se ženama u seoskim sredinama snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zdravstvene knjižice.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Za tri meseca, u tri opštine pregledane su 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji. Nažalost, kod 10 žena potvrđen je karcinom dojke i kod njih je već započeto i sprovedeno lečenje. Zbog toga je Pokrajinska vlada za sledeću godinu predvidela kupovinu još jednog pokretnog mamografa, s ciljem da se u što kraćem vremenskom periodu, što većem broju žena, koje imaju više od 40 godina omogući ovaj važan dijagnostički pregled“, navode u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Oni podsećaju da u svetu na svaka tri minuta jedna žena oboli od raka dojke, a da će „u Srbiji svaka 12. žena tokom života oboleti od ove teške bolesti“.

U znak podrške, 24. oktobra, na Svetski dan borbe protiv raka dojke, od kojeg u Srbiji godišnje umre 1.600 žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.

[wonderplugin_slider id=177]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here