Анђа Г. Шушић – „Инспирацију тражим у природи“

Разговор са књижевницом Анђом Г. Шушић

Књижевница Анђа Шушић је рођена у Гајдобри, на Аранђеловдан 1947. године. Ту је завршила основну школу. Одлазак у Земунску гимназију био је њен растанак са родним местом коме се вратила тек као пензионер. По завршеној гимназији уписала је и дипломирала на Филозофском факултету у Новом Саду – група историја. Радни век провела је као средњошколски професор и помоћник директора за наставу. Предавала је историју, основе марксизма и социјалистичког самоуправљања, политичку економију, социологију и филозофију. Удата је, мајка два сина и бака петоро унучади.

Разговарамо с њом са жељом да је представимо нашим читаоцима.

  1. Када сте приметили љубав према писању?

Мислим да сам рођена са том љубављу. Сигурна сам да се она не може накнадно стећи. Кроз моје школовање то је и евидентирано. Имала сам срећу да су сви моји педагози то уочавали и лагано ми отварали пут ка пољу књижевности. Прави педагог је ту незаменљив – од учитеља до факултетског професора.

2. Одакле црпите инспирацију за рад на књигама?

Књигу волим и увек радо читам. Много читам! Волим природу и у њој тражим инспирацију. Са природом се може тако лепо разговарати. Волим људе и силно се обрадујем кад у неком откријем садржајну личност и богату душу. Склоност ка читању треба развијати још у детињству. Из тога настају способности размишљања и расуђивања, а касније се утемељи слобода изражавања; стиче се сигурност. Савремена техника може да олакша начин писања и донекле замени писану реч, али читање, уз размишљање, не може никад бити замењено другом формом. Ту се обликује личност. Зато је читање огледало; развијање идеје о себи. У томе је његова лепота и важност.

3. Представите Ваш опус…

Моје књижевно дело је прилично скромно. Објавила сам седам књига, у штампи су још две, а једна се лагано слаже. Све је почело са Књигом која је урађена као дуг и захвалност завичају а после су се некако низале. Дакле, објавила сам:

  • ГАЈДОБРА – наслеђе и савременост. То је једна трилогија у виду монографије.
  • АУРОЗАН и НАДАХНУЋЕ – две збирке поезије.
  • ОГЛЕДАЛА и ТРАГНОКТА– две збирке приповедака.

Два романа:

  • САЧ – роман есеј и
  • КОРЕСПОНДЕНЦИЈА ДУХА И УМА – роман епистоларне форме који сам урадила као коаутор књижевника, г. Драгана Вилића. Одлучили смо се за ту форму већ увелико запостављеног и помало заборављеног средњовековног стила писања.

У штампи су ми роман РАМ ЗА СЛИКУ и АКОРДИ збирка поезије.

4. Ваша сарадња са Културним центром Бачка Паланка?

Куд год се будем кретала, у најпријатнијем сећању чуваћу дивну сарадњу са овом установом, људима који раде у њој и предивом бачкопаланачком публиком која има осећајза писану реч. Културни центар Бачка Паланка је мој заштитни знак. Појавили су се као издавач мојих пет књига и организатор две прелепе промоције. Користим ову прилику да јавно захвалим и истакнем као пример добре сарадње. Добра сарадња увек да добар резултат.

5. Поред писања имате ли неки хоби?

Имам! Ја сам, у принципу врло радознала особа. У неким ранијим годинама волела сам путовања, музику, спорт, ручне радове, цвеће. Радо сам се бавила тиме; онако аматерски. Данас то само волим. Остало ми је цвеће: волим га у уживам у његовој лепоти. Обожавам сеоски амбијент. Моја Гајдобра је посебно место.Ту негде, на додиру варошице и села, она технолошки јуриша у напредак, а задржала је све карактеристике предивне рустичности. Уз сва искушења, а није их било мало, људи у Гајдобри нису изгубили срдачност. А то је велики капитал. Имам једну велику жељу: то је пчеларство. Не знам да ли ћу успети да је остварим, времена немам никад довољно. У раду са пчелама мислим да се може научити много. Оне захтевају уредност и смиреност.

6. Будући пројекти?

Ово је време у коме ћемо се бавити, пре свега, организовањем књижевних вечери, односно промоцијама, како то људи воле да кажу. Ја сам старомодна и не волим те туђице у нашем дивном и поетичном језику. Сматрамо да књижевност треба приближити животу, подстаћи код људи потребу да читају. За 19. и 20. октобар имамо заказане књижевне вечери у Нишу и Параћину. Онда иду Нови Сад и Сарајево. У току су и договори са још неким установама. Људи су заинтересовани, у томе је шанса да писана реч добије место које и заслужује. То је тимски рад који се мора добро осмислити. Што се тиче мог књижевног рада, ово до сада је било писање класичне књижевне форме. Моја основна струка је историја. Улазим у нове, литерарно – историјске пројекте. То подразумева пуно истраживачког рада, прикупљања грађе… Видећемо шта ће бити?!

Свакако, хвала Вама! Пружили сте ми могућност, дали прилику да се огласим и на овај начин, а то је веома важно. Мислим да је боље кад се подели, кад се изнесе на видело и упозна јавност са оним шта радимо. То даје могућност да се ослушне и критичка реч јавности, а та реч је незаменљива.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here