„Читав живот трпим насилника у кући“ – У Бачкој Паланци у порасту породично насиље над старијим женама

"Ни вакцинисање против ковида није прошло без љубоморе, јер ме је питао јесам ли тамо неког нашла".

3851

„Више од 40 година трпим такво малтретирање, а и дан-данас буде шамара, мада не толико као раније. Људи се чуде да тако може да се понаша човек од 69 година према жени од 67, али то нема везе са годинама, него са карактером“.

То је испричала Смиљана О. из једног од 14 насеља у општини Бачка Паланка, у којем је у порасту насиље над женама старијим од 65 година! Ова домаћица никад није ни пријавила свог мужа нити јој је, каже, то икад пало на памет.

„Невидљиви“ случајеви чине ситуацију још алармантнијом, јер и они што су евидентирани звоне на узбуну против насиља у породици, посебно према женама.

– Прошле године је било 178 обраћања због насиља у породици, а жртве су у највећем броју случајева биле жене – 121. Са седам случајева претпрошле на девет прошле, повећано је насиље над женама изнад 65 година, што сматрамо поражавајућим, а и неким нашим неуспехом, јер су оне изузетно немоћне и зависне – рекла је Вера Петровић својевремено за Новости.

Починиоци насиља над женама су садашњи, а у мањем броју бивши брачни или ванбрачни партнери.

– Доминантно насиље је психичко. Осим вређања, дрског и безобзирног понашања присутни су и наношење или покушаји наношења телесних повреда, као и претње убиством. Утврђено је и седам случајева економског и један случај сексуалног насиља – навела је Петровићева.

Центар за социјални рад о насиљу у породици најчешће добија обавештења од полиције, којој се породица жртве, по правилу, првој обраћа за помоћ. Насиље пријављују и ДЗ „Др Младен Стојановић“ и породица жртве, а прошле године је то учинила само једна особа изван породице.

– Средина је таква да ће људи пре пријавити гласну музику код комшије него да неко вришти и да добија батине – каже директорка ЦСР.

Сигурна кућа додатна траума

Прошле године ниједна жртва насиља из бачкопаланачке општине није смештена у Сигурну кућу.

– Циљ је да из породичног дома изађе насилник, а не жена са децом, којој би то била додатна траума, јер би морала да размишља где ће кад напусти Сигурну кућу – истакла је Петровићева.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here