„Парче Бачке у богатству различитости“

У Товаришеву реализован пројекат посвећен области очувања и неговања мултикултуралности и међунационалне толеранције

Завршна активност пројекта „Парче Бачке у богатству различитости“ реализована је 27. новембра у просторијама ОШ „Милета Протић“ у Товаришеву.


Свечана сала школе је била мала да прими све заинтересоване мештане, родитеље и госте који су дошли да истински уживају у програму и да нешто чују о традицији и култури националних мањина у овом делу Бачке.

Весели ромски ансамбл деце Удружења „Чараин“ приказао је просидбене обичаје код Рома уз подробно објашњење Шеће Коломпар председнице Удружења.

Млађа и старија група фолклорног ансамбла Центра за културу и традицију „Небојша Недимовић“ из Товаришева, својом игром и песмом нас је провела кроз Бачку равницу, док је певачка група КУД „Младост“ из Бача наступила својим репертоаром уз шаренило бачке, шокачке, буњевачке, мађарске… ношње. Носилац пројекта ВНО „ГАЈДЕ“ Бачка Паланка свирао је у пар блокова уз аплаузе и овације публике.

Посебну атракцију је чинио седмогодишњи дечак ромске националности Лазар Николић који се осведочио својим свирањем на хармоници не само те вечери, него и освојеним наградама на републичком такмичењу. Завршна сцена на којој су сви учесници отпевали типичну војвођанску песму „Сви Шајкаши“, побрала је одушевљене публике.

Након официјалног дела програма присутни су завршили на коктелу, а учесници на добро организованој журци уз послужење које су припремила Удружења и родитељи деце учесника. Било је то вече са пуно песме, игре и музике уз прегршт емоција које се нису могле сакрити, а све захваљујући томе што је пројекат подржан од стране Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у области очувања и неговања мултикултуралности и међунационалне толеранције.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here