Традиционална Купусијада овог викенда у Футогу

Све заинтересоване очекује богат Културно-уметнички програм, такмичење у кувању купуса и избор најтеже главице

Фото: Дневник

Традиционална манифестација Купусијада биће одржана 13. пут у Футогу у петак 4. и суботу 5. новембра.


На манифестацији „Футошка купусијада“ промовише се пројекат футошки купус – бренд Србије, кроз представљање привредних потенцијала Футога, локалних обичаја и туристичке понуде села, са акцентом на припремању јела од футошког купуса.

Футошка купусијада је манифестација посвећена искључиво аутохтоној сорти футошког купуса и њеној улози у економском и културном развоју Футога са акцентом на потребу производње здраве хране у здравој животној средини.

Ове године програм Купусијаде траје два дана.

ПЕТАК 4. новембар

ОШ МИРОСЛАВ Антић – МИНИ КУПУСУИЈАДА – 10:30

Основна школа “Мирослав Антић” је домаћин “МИНИ КУПУСИЈАДЕ“ – дану посвећеном футошком бренду кроз програме који ће окупити децу из футошких школа и вртића Биберче, Меда, Коцкица и вртића Златокоса из Ветерника. Програм у ОШ Мирослав Антић почиње у 10.30 часова када ће посетиоци моћи да погледају изложбу радова, програм учесника Мини Купусијаде и да посете полигон „Разгибани купусићи“ у школском дворишту.

ОШ Десанка Максимовић – хуманитарна акција

У ОШ Десанка Максимовић, у оквиру манифестације “Купусијада”, у петак 4.новембра, у активностима ученика акценат је на здравим стиловима живота и хуманитарној акцији. На припремљеном штанду, осим играчака, сланих и слатких производа који су ученици припремили, продаваће се и производи које су правили на часовима ликовног, хемије и домаћинстава (сапуне, освеживаче просторија, мирисне свеће и магнетне). Хуманитарној акцији прикључиле су се чланице Удружење жена “Креативни центар” из Футога које су донирале ручне радове. Сав приход биће уплаћен за децу која болују од ретких и тешких болести.

Обе основне школе ОШ Десанка Максимовић и ОШ Мирослав Антић из Футога ће организовати хуманитарну продају радова својих ученика, на штандовима на манифестацији Купусијада 5.новембра.

СУБОТА 5. новембар

У суботу, 5. новембра, на футошкој Купусијади, посетиоци ће моћи, уз песму и игру, да уживају у специјалитетима од купуса, обиђу штандове излагача – произвођача традиционалних производа и купе футошки купус и футошку сарму по повољним ценама.

Такмичење у кувању слатког купуса и киселог купуса и избор најтеже главице футошког купуса.

Свако може да учествује у такмичењу, а потребно је да се пријави Месној заједници Футог на број 021/895-077. Такмичари – кувари могу да се пријаве до петка 4. новембра до 12 часова.

Културно забавни програм почиње у 11:30 часова.

У 12:00 предвиђено је свечано отварање и обраћање организатора и покровитеља манифестације – Града Новог Сада.

У 14:00 часова биће проглашени најуспешнији учесници у такмичењу „Избор најтеже главице футошког купуса“ и најбољи кувари – победници у такмичењу у кувању јела од купуса.

У културно – забавном програму манифестације, који ће се одвијати на бини у центру Футога, од 11.30 сати, уз домаћине из Ансамбла народних песама и игара КЦ „Младост“, и Плесног студија Мирослав Батак Мићко, наступиће бројни гости : деца из футошких школа, вртића, клубова, КУД Ђура Јакшић из Маглића, КУД „Јањ“ Стројице / Република Српска/, МиЛа на штиклама, Момци са Совића, Дејан Тејовац и Радиша Урошевић.

Покровитељ манифестације је Град Нови Сад. Организатори манифестације су МЗ Футог, Културни центар “Младост”, Удружење “Футошки купус”, Пољопривредна школа са Домом ученика Футог и Основне школе „Мирослав Антић“ и „Десанка Максимовић“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here