Малолетница из Футога која је приведена након масакра у „Рибникару“ пуштена кући

После два месеца проведена у притвору

Фото: БАП ВЕСТИ

Четрнаестогодишњакиња из Футога која је провела два месеца у притвору због ширења панике након масакра у „Рибникару“ пуштена је кући уз забрану напуштања стана и електронски надзор.


Она је притворена 14. маја и задржана због ризика да ће поновити дело или побећи из земље. Следећи главни претрес у њеном случају заказан је за 15. август.

Из Вишег суда у Новом Саду за 021.rs наводе да се малолетница терети да је 11. маја на школском часу изнела тврдње које су изазвале панику, а потом на ТикТоку објавила узнемирујући садржај алудирајући на догађаје у ОШ „Владислав Рибникар“ у Београду, а да је наредног дана код ње пронађена муниција за ватрено оружје, односно метак. На основу овог, она се терети за изазивање панике и нереда, као и за недозвољену производњу, држање и промет оружја и експлозивних материја.

Из суда објашњавају да је малолетној одређен и продужаван притвор због ризика од бекства, будући да је „након предметних догађаја 11.5. побегла од куће и блокирала све позиве на мобилном телефону“ и крила се на улици. Додају да је и раније било интервенција полиције јер је мајка пријављивала да је девојчица бежала од куће.

Такође, додају да је на основу извештаја судски вештака и Центра за социјални рад, утврђено да постоји ризик да понови кривична дела. Из суда наглашавају да нису тачни наводи да мајка није била присутна на саслушању малолетнице. „Мајка је била присутна на сваком саслушању у суду, као и представник Центра за социјални рад“, истичу.

Иначе, адвокат четрнаестогодишњакиње, Растко Ружичић, је раније за 021.rs негирао наводе да је његова клијенткиња блокирала све позиве на телефону и истакао да то тек треба да буде предмет доказивања. Он је такође рекао да је малолетница била саслушавана током целе ноћи и да је била у лошем психофизичком стању.

У Новом Саду је у притвору после масовног убиства било осморо малолетника, углавном због објава на друштвеним мрежама, а неки од њих још увек су притворени.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here