Браниславе, ко краде НАШЕ паре за производњу медијских садржаја?

Док ми пунимо општински буџет, други, чак и нама непознати га празне!

Председник општине Бачка Паланка, Бранислав Шушница, је дана 26.04.2023. донео решење о додели средстава по Јавном конкурсу за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја на територији општине Бачка Паланка у 2023. години.

Намена овог конкурса је, превасходно, суфинансирање производње медијских садржаја из области јавног информисања који доприносе истинитом, непристрасном, правовременом и потпуном информисању свих грађана Општине Бачка Паланка.

Ово решење, као и минулих година, доноси велики број контравезних одлука. Пођимо да их наведемо редом.

Поцењивање и понижавање локалних медија и произвођача садржаја на уштрб неких „са стране“ за које грађани општине или не знају ко су, или су фиктивни (не постоје), или их скоро нико не прати

За медије и произвођаче медијских садржаја који имају седиште ван општине Бачка Паланка, у 2023. години додељено је скоро пола буджета. Тачније од предвиђених 13.200.000 динара за „странце“ је опредељено тачно 5.670.000 динара.

Које су контравезне одлуке и ко су ти странци?

(Пример 1)

  1. „Тврђава 1780“ доо (Нови Сад) – За пројекат „За здравију и чистију Бачку Паланку“ додељено је 395.000 динара.

Комисија која је посетила Општину Бачка Паланка дана 25.04.2023. године и сачинила предлог председнику општине, Браниславу Шушници, предложила је овај пројекат, а председник је подржао предлог.

Е, сад …

У пројекту се наводи да ће садржај бити објављен на сајту који ради на домену www.tvrdjava.rs

Да је Комисија тог 25.04.2023. године проверила тај медиј, односно његов сајт, а да је председник општине хтео да прими делегацију медија БАП ВЕСТИ која је хтела да му укаже на пропусте у раду Комисије, дошло би се до закључка да овај сајт није ни у функцији.

Погледајте како изгледа насловна страница овог медија који је подржан од Општине Бачка Паланка (тако изгледа и данас 04.10.2023. године).

Изглед насловне странице сајта на домену www.tvrdjava.rs

Занимљиво je да je овај медиј основан (24.01.2022.), ни непуних годину дана пре објављивања Конкурса, да има једног запосленог (уједно и власницу, извесну Живодарку Витасовић) а да су у поднетом конкурсном обрасцу у рубрици где треба да се наброје технички капацитети навели само да поседују кадровске и техничке капацитете. Које? О кадровским потенцијалима не би да причамо а за техничке видимо да им интернет портал не ради још од објављивања Конкурса (до данас). Код броја посета веб стране на месечном нивоу у обрасцу постоји цртица (-), дакле овај интернет медиј, како и сами наводе ни нема посета.

Извод из конкурсне документације подносиоца „Тврђава 1870“ доо

И да је све како треба са овим учесником конкурса, Комисијо и председниче – ПРЕСКУПО ЈЕ! Целих 10 текстова смо платили из општинске касе 395.000 динара. То значи да по тексту плаћамо 39.500 динара. Примера ради наш, а уједно и најпосећенији и најгледанији локални медиј БАП ВЕСТИ (са преко 10.000.000 посетилаца годишње) је понудио цену текста од 1.666 динара по тексту.

Ево и осталих „странаца“ на нашем конкурсу за медије 

Следи списак и осталих „странаца“ који су добили средства за производњу медијских садржаја а који треба да подигну ниво локалне информисаности грађана општине Бачка Паланка. О њима и њиховим пројектима ћемо у неком од следећих текстова.

  1. Телевизија „Фрушка Гора“ доо (Рума) – за пројекат „Поглед са Фрушке Горе“ додељено је 1.025.000 динара.
  2. „Новосадска ТВ“ (Нови Сад) – за пројекат „Приче из Бачке Паланке“ додељен максималан износ од 2.000.000 динара.
  3. „Wagner produkcion“ доо (Панчево) – За пројекат „Бачка Паланка Инфо“ додељено 1.750.000 динара.
  4. „Аудио и видео продукција Еко“ (Нови Сад) – За пројекат „Актуелности из Бачке Паланке на једном месту“ додељено 500.000 динара.

Зашто су „странци“ испред домаћих медија то нико не зна. По обиму локалних вести, по квалитету прилога или по гледаности или читаности? Апсолутно НЕ. Уосталом, локални медији путем пореза и доприноса пуне наш општински буџет, а средства намењена њима, покупе неки други „странци“ од којих грађани општине Бачка Паланка немају апсолутно никакве користи. Нити пуне општински буџет, нити их ико из бачкопаланачке општине прати.

Са друге стране најгледанији, најчитанији и најслушанији локални медији су у овом конкурсу апсолутно поцењени

Најпосећенијем локалном медију БАП ВЕСТИ је по овом конкурсу додељено 1.000.000 динара, медију БП ИНФО за производњу видео садржаја додељено је 900.000 динара, Недељним новинама додељено је 500.000 динара, Радио Импулсу 200.000 динара.

Од локалних фирми средства су додељена и предузетнику Јосипу Швецу 200.000 динара, агенцији „Арија“ власнице Драхославе Циеф додељено је 100.000 динара.

О Телевизији Бачка Паланка која је добила максимални износ од 2.000.000 динара и њиховом интернет порталу, који је такође добио 2.000.000 динара, писаћемо у неком од следећих текстова. У сваком случају трећина буджета намењеног по овом Конкурсу одлази на ова два медија чији је власник контраверзни и осуђивани Радоица Милосављевић из Крушевца.

Електричари нису новинари! Корпе нису портали.

Када су локални медији у питању средства је добио и новоосновани медиј BAČKA PALANKA ONLINE. Оснивач овог медија је фирма веома блиска Општинском одбору СНС-а, доо „Чегар – електро“, која је у свом пословању снажно ослоњена на општински буџет и буџете јавних предузећа чији је оснивач Општина Бачка Паланка. Та фирма је свој медиј BAČKA PALANKA ONLINE основала 29.12.2022. године. То је тачно 14 дана пре расписивања овогодишњег општинског Конкурса за суфинансирање производње медијских садржаја.

Без икаквог претходног искуства фирми доо „Чегар – електро“ је додељено за новоосновани медиј 330.000 динара. По ком критеријуму? Искуство, кадровски потенцијал, технички потенцијал? Који се критеријум користио приликом доношења одлуке?

Наставиће се …

Аутор текста: Драган Јовић, одговорни уредник медија БАП ВЕСТИ

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here