Дечији бракови у Србији уговарају се преко друштвених мрежа. Купују се невесте

Истраживање је између осталих градова обухватило и Бачку Паланку

Фото: Shutterstock

Проблем дечјих бракова у Србији и даље је велик, а само новосадски Центар за социјални рад у последње три године забележио је 113 случајева, од којих највише прошле године – чак 52! Ни у Лесковцу ситуација није боља, а од 2020. године Центар је регистровао 92 дечја брака.


Ови подаци могу се наћи у најновијем истраживању „Превенција и елиминација дечјих бракова и економско оснаживање Ромкиња на локалном нивоу у Србији“. Извештај је сачинило удружење Атина у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог, а уз подршку Амбасаде Холандије у Србији и Министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Немачке БМЗ.

Истраживање је обухватило осам градова (Врање, Лесковац, Крушевац, Крагујевац, Смедерево, Нови Сад, Бачку Паланку и Суботицу). Како је показала анализа, основни узрок бракова малолетника јесте сиромаштво. Такође, чест узрок је и „култ невиности“. Став да забављање пре брака није дозвољено уобичајен је за већину интервјуисаних Рома у свим општинама, посебно за девојке. Иако у неким општинама постоје изузеци од овог правила, као на пример у Крагујевцу, где више чланова заједнице дозвољава својој деци да излазе, ипак се очекује да ће деца на крају ступити у брак са својим првим сексуалним партнером, и тако неће „осрамотити“ родитеље и породице.

Недостатак сексуалног образовања и знања о репродуктивном здрављу снажно иду у прилог овим веровањима, будући да су она укорењена у патријархалном моделу васпитања.

Један од фактора који утичу на појаву дечјих бракова јесте и низак степен образовања и перцепција образовања као непотребног, посебно код девојчица, али и друштвена маргинализација, изложеност предрасудама и дискриминацији.

Куповина невесте

Пракса уговарања бракова је распрострањена у готово свим срединама, али је степен учешћа будућих супружника у доношењу одлуке различит. Негде учешће потпуно изостаје, док у другим срединама родитељи само формално доносе одлуку. Неретко је ова одлука родитеља мотивисана обезбеђивањем бољих услова за живот детету или је рани улазак у брак начин да децу заштите од различитих искушења. Забележена је и појава куповине невесте.

У свим срединама забележена је и појава да млади доносе одлуку о ступању у брак иако се родитељи томе противе, а све чешће се и упознају и доносе одлуку о браку преко друштвених мрежа.

Изневерена очекивања, жртве породичног насиља

Деца најчешће прате обрасце понашања родитеља када је у питању ступање у брак, али и када је у питању рано напуштање школе. Искуства интервјуисаних Ромкиња које су рано ступиле у ванбрачне заједнице показују да су њихова очекивања најчешће изневерена, али и да су неретко жртве партнерског и породичног насиља, због чега почињу да мењају уверења, желећи другачију будућност за своју децу.

Међутим, у тим ставовима често су усамљене и без подршке осталих чланова породице. Иако свесне значаја образовања, мајке су немоћне да без помоћи породице и система усмере децу ка образовању.

Већина центара за социјални рад није подносила кривичне пријаве, осим у Лесковцу, где је поднето седам пријава за кривично дело запуштање и злостављање детета, и у Смедереву, где је поднета једна кривична за кривично дело ванбрачна заједница са малолетником.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here