Gde će biti postavljen spomenik Kralju Petru I u Bačkoj Palanci?

2740

BAČKA PALANKA: Na 26. sednici Skupštine opštine Bačka Palanka zakazanoj za utorak (02.10.) odbornici lokalnog parlamenta razmatraće odluku o podizanju spomenika Kralju Petru I Karađorđeviću u Bačkoj Palanci.


Inicijativu za podizanje spomenika podneli su prof. dr Svetozar Boškov i dr Predrag Vajagić, a u skladu sa odlukom Komisije za negovanje istorijskih tradicija na teritoriji opštine Bačka Palanka. Povod je i obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije, a Bačka Palanka bi podizanjem ovog spomenika dobila obeležje kojim bi mogli da se identifikuju svi njeni stanovnici.

Spomenik se postavlja ispred zgrade Skupštine opštine Bačka Palanka, u osi simetrije objekta opštine, bliže trotoaru ulice Kralja Petra I. Sredstva za podizanje spomenika u celosti su obezbeđena od strane Opštine Bačka Palanka.

 

Izbor idejnog rešenja za spomenik izvršiće odbor za sprovođenje ove odluke, koji će biti imenovan na sednici Skupštine opštine istovremeno sa donošenjem odluke o podizanju spomenika.

Kako je navedeno u inicijativi prof. dr Svetozara Boškova i dr Predraga Vajagića, već je ranijih godina bila pokrenuta inicijativa za podizanje spomenika Kralju Petru I u Bačkoj Palanci.

„Još daleke 1927. godine u novinama „Straža“ koje su izlazile u Bačkoj Palanci u broju 13. marta, možemo da pročitamo tekst pod naslovom „Spomenik Kralju Petru u Palanci“. Ovu inicijativu je pokrenuo tadašnji odbor poštanskih zvaničnika i služitelja u Bačkoj Palanci. Iz spiska darodavaca novčanih priloga možemo da vidimo da su stanovnici opštine Bačka Palanka, bez obzira na pripadnost i veru, davali prilog da se podigne njegov spomenik u Bačkoj Palanci“, navodi se u tekstu inicijative.

Kako bi spomenik izgledao?

Predlog inicijatora je da se spomenik postavi ispred zgrade Skupštine opštine i da postane simbol Bačke Palanke i svih njenih stanovnika. Spomenik bi bio ukupne visine oko 4,5 metara od čega bi postament bio od crvenog mermera visine oko 2 metra, kvadratnog oblika u osnovi 1,40X1,40m. Na postamentu bi bio postavljen bronzani kip Kralja Petra I Karađorđevića u svečanoj uniformi sa šubarom na glavi visine oko 2,5m u stojećem stavu i gledao bi na glavnu ulicu (prema Erste banci).

Na postamentu bi na sve četiri strane bili natpisi: 

  • Na severnoj strani – „Kralj Petar I Karađorđević 1844-1921“;
  • Na južnoj strani – Grb Kraljevine Srbije;
  • Na istočnoj strani – „Spomenik podižu građani opštine Bačka Palanka u godini obeležavanja stogodišnjice od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije“;
  • Na zapadnoj strani – „Kosovo, Metohija, Stara Srbija, Bačka, Banat, Srem“;

Oko spomenika bi trebalo napraviti uzak prolaz (maksimalno 2m) popločan behatonom, postaviti dve klupe i spojiti sve sa šetalištem duž glavne ulice.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here