Обележен Европски дан борбе против трговине људима

Црвени крст Бачка Паланка

Фото: Црвени крст Бачка Паланка

СИЛБАШ – Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка, Сандра Кецман и Жељана Балаж, одржали су у уторак предавање ученицима шестог разреда ОШ „Браћа Новаков“ у Силбашу на тему трговине људима.


На тај начин је обележен Европски дан борбе против трговине људима (18. октобар). Ово је велики проблем у данашњем друштву иако је двадесет први век. Трговина људима постоји у неколико видова и то најчешће преко држања особе у циљу њене експлоатације (радне или сексуалне). То се постиже претњом, употребом силе, преваром, злоупотребом овлашћења или тешком отмицом.

Циљ трговине људима је остваривање зараде било да се ради о сексуалној експлоатацији, принудном раду или просјачењу, принуди на вршење кривичних дела, принудним браковима, чак и илегалном усвојењу или трговини људским органима што је код нас посебно познато у случају Косова и Метохије.

Жртва трговине људима може да постане свако, да ли свесно или не, и мушкарци и жене, дечаци и девојчице, независно од узраста, националне припадности, образовања, социјалног статуса или неке друге особине.

Зато треба сви широм да отворимо очи, да се не јављамо на сумњиве пословне или огласе за рад у иностранству. Према неким подацима у Србији и земљама Западног Балкана су најчешће жртве трговине млади.

У нашој земљи је прошле године идентификовано 46 случајева трговине људима, али стваран број жртава је десет пута већи. Међу жртвама највише има девојчица које трпе сексуалну и радну експлоатацију, принуду на брак или извршење кривичних дела. Управо зато је едукација по основним и средњим школама код омладине најбољи вид превенције за борбу против трговине људима, модерног ропства и кршења људских права.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here