Обележен Међународни дан ромског језика у Товаришеву

Дешавања у огранцима Народне библиотеке “Вељко Петровић”

Међународни дан ромског језика у огранку библиотеке „Вељко Петровић“ oбележен је у Товаришеву. Међународни дан ромског језика обележава се 5. 11, а установио га је Унеско 2015. године у Паризу на предлог ромског удружења „Кали Сара“ из Загреба.


Увођење предмета „Ромски језик са елементима националне културе“ у школе, најбољи је начин чувања и неговање ромског језика и културе кроз институције. У Товаришеву је на пригодан начин обележен Дан ромског језика. УГ „Чараин“ у сарадњи са ОШ „Милета Протић“ под покровитељством покрајинског секретаријата за образовање, реализовало пројекат „Дан ромског језика“.

Једна од активности је била посета библиотеци „Јован Протић“, где су педагошки асистент Шећа Коломпар и библиотекарка Лидија Шормаз увели децу трећег разреда и учитељицу Драгану Шолају у чудесан свет ромске културе.

Активности су биле прилагођене њиховом узрасту и на њима занимљив начин. Тајне ромског језика и његову историју деца су упознала кроз легенде, веровања и изреке.

Завршна активност овог лепог дружења у пријатном амбијенту библиотеке, била је израда малог српско-ромског речника. Свако дете је понело свој речник са жељом да у њега упише још нових речи.

Ромска заједница од свог егзодуса из Индије, пре хиљаду година, успела је да сачува свој језик. На данашњим генерацијама остаје да и даље чувају и негују свој матерњи језик.

Шећа Коломпар

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here