Осликан мурал са Патријархом Павлом и Белим анђелом у Парагама

"Поглед на његов лик изазива благост и поштовање"

1003
Фото: Александар Пилиповић

ПАРАГЕ – У Парагама, у центру села, преко пута основне школе и храма СПЦ, ових дана завршен је мурал на ком је приказан Патријарх Павле, Бели анђео и хмељ, као један од ранијих симбола Парага.


Како кажу из Савета месне заједице Параге, на седници одржаној 19.11.2021. године, разматрани су предлози о даљим улагањима у селу, а како је до тада центар села већ обукао „ново рухо“ реновирањем школе, обновом фасаде и столарије на згради амбуланте и месне заједнице, реновирањем цркве Рођења Пресвете Богородице, реновирањем Дома културе, уградњом новог аутобуског стајалишта, изградњом фонтане и мобилијара око ње, донета је одлука да се ослика мурал.

На предлог Савета МЗ, власник куће у којој се налази малопродајни објекат, и која је до тада била руинирана, Момир Радојчић, о свом трошку припремио је велику површину зида куће и омогућио осликавање мурала.

Савет МЗ понудио је неколико предлога – краљ Петар Први, малине, затим, Драгутин Матић – војник из Првог светског рата, патријарх Павле, Бели анђео и хмељ.
Након гласања и уз консултацију, Александра и Станка Пилиповића, уметничких аутора мурала, донета је коначна одлука да се на зиду нађу хмељ, Бели анђео, патријарх Павле, као и да се мурал употпуни мудрим речима патријарха.

Зашто баш ови мотиви?

ХМЕЉ – У Парагама је шездесетих година прошлог века постојала велика хмељара која је запошљавала скоро целокупно становништво Парага и која је нажалост затворена 2005. године, а кроз овај симбол жеља је да се сачува део локалне прошлости.

БЕЛИ АНЂЕО – Бели анђео је део фреске Мироноснице на Христовом гробу из манастира Милешева. Симболика је вишеструка, сам анђео има значење заштите, мира, љубави и доброте, а Фреска Белог анђела се убраја у најлепше радове средњевековног сликарства, не само у Србији него и ван наших граница.
Као симбол је светски препознатљива (била је део јавног сателитског видео-сигнала између Европе и Северне Америке), а у српском народу се доживљава као вера у наду и спасење. Манастир Милешева је место где је почивао први српски архиепископ Свети Сава док му Турци нису спалили мошти на Врачару.

ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ – „Светац који хода“ али светачки ореол још није добио. Великодостојник који нас је учио о скромности, мудрости, истинољубљу и толеранцији.

„Поглед на његов лик изазива благост и поштовање. И док ће његови цитати живети кроз генерације нових нараштаја, оно што ми треба да научимо јесте да живимо по њима“, наводе из МЗ Параге.

Мурал се налази у центру села, преко пута основне школе и храма СПЦ, на главној саобраћајници која спаја Западнобачки и Јужнобачки округ. Мурал су осликали Александар и Станко Пилиповић.

„Мурал је финансиран од прилога становника и људи којима су Параге прошле кроз живот и оставиле неизбрисив траг. Цена је занемарљива у односу на вредности које смо желели да подаримо свом месту. Застанимо, погледајмо, научимо ко смо, наш мурал није само пука слика на зиду да се испуни празан простор“, рекла за БАП ВЕСТИ Емили Шушница председница Савета Месне заједнице Параге.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here