Помен и предавање у Пивницама

250 година од упокојења презвитера Јована Мирковића, пароха пивничког, и 55 година од упокојења протопрезвитера-ставрофора др Лазара Мирковића.

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у недељу, 8. октобра, у Пивницама ће бити обележено 250 година од упокојења блаженопочившег презвитера Јована Мирковића, пароха пивничког, и 55 година од упокојења протопрезвитера-ставрофора др Лазара Мирковића.


Наведеног дана, у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама, са почетком у 17 часова, биће служено вечерње богослужење, после кога ће бити извршен помен блаженопочившем презвитеру Јовану Мирковићу (1773 – 2023), пароху пивничком и родоначелнику породице Мирковић из Пивница, као и протојереју-ставрофору Лазару Мирковићу, професору Православног богословског факултета у Београду, богослову, литургичару, једном од највећих српских византолога и познавалаца српске средњовековне културе и духовности, који је рођен и крштен у Пивницама.

По завршетку помена, професор мр Славица Јурић из Бачке Паланке ће одржати предавање на тему: „Литургиолошки значај проучавања минологиона Мирослављевог Јеванђеља и Типика Архиепископа Никодима у научном делу протопрезвитера-ставрофора др Лазара Мирковићаˮ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here