Рајко Игић: Како помоћи пушачима дувана

"Када средина сматра да пушење спада у примитивно понашање, пушачи лакше добију снагу да дуван оставе"

Извор: Canva

Рајко Игић српски лекар, научник и писац, рођен у Деспотову након анкете емитоване на порталу БАП ВЕСТИ, на тему забране пушења у затвореном простору, присетио се како је проблем пушења решаван у САД-у и Немачкој.


Недавно анкетирани грађани из Бачке Паланке (Да ли сте за забрану пушења у затвореном простору?) углавном су сагласни да треба забранити пушење у затвореним јавним просторима, али они предлажу да пушачима треба обезбедити просторију за пушење.

Годинама сам, после пензионисања у Новом Саду, радио као научни саветник у највећој државној болници у Америци (Stroger Hospital of Cook County, Chicago) и ево како је тамо решен проблем пушења. Ако неког запосленог локална полиција ухвати да у болници пуши, тог момента се удаљава с посла и одузима му се од месечне плате један дан. Ако исту особу поново ухвате да пуши, удаљава се с посла три дана, а ако је ухвате и трећи пут, губи посао.

На сваком улазу из болницу, на одстојању неколико метара од зграде, налазе се огромне пепељаре. Оне нису наткривене настрешницом. Пушачи који желе да запале, изађу и пуше. Некима не смета киша или зима, чак када је минус 20 степени Целзијуса. Пропис доноси управа болнице, школе и других установа. Ово правило додатно подстиче пушача да остави дуван или е-цигарете. Поред тога, од када се оно спроводи широм земље је много мање пожара у јавним зградама.

Можда би се и ми могли угледати на те мере или на још строжије које су уведене тридесетих година прошлог века у Немачкој. Када су немачки лекари открили да је пушење дувана главни узрок карцинома плућа, Хитлер је наредио да жене, државни службеници и омладина не сму да пуше. Чак су и војници дневно следовали само по пар цигарета.

После Другог светског рата, није се придавао значај тим и другим открићима немачке медицине, јер су сва њихова открића сврстана у експерименте типа др Јожефа Менгелеа, ”анђела смрти”, који је радио стравичне експерименте у Аушвицу и другим логорима. Амерички и енглески лекари су 1960, односно 1962. године, поново открили узрочну везу пушења дувана и рака плућа и других телесних оштећења. Зато су најпре лекари у тим земљама оставили пушење, а код нас се на ту штету нико није освртао. Чак и данас многи, посебно мање едуковане особе, пуше.

Ових дана је лакше оставити дуван јер постоје приправци никотина, супстанце која изазива физичку зависнот код тзв. тешких пушача, а може да користи за постепено одвикавање. Постоје и други лекови који помажу да се олакша апстиненцијална криза, нпр. бупропион, цитизин и варениклин. Зависност на никотин је тежа него она која се развија на морфијум. Тешки пушачи прву цигарету запале већ у року од пола сата након устајања. Лаки пушачи, пуше ретко или повремено. Они поседују само психичку зависност. Међутим, воља је најважнија у одвикавању оба типа пушача од пушења, а њу снажно подстиче поглед средине на пушење. Када средина сматра да пушење спада у примитивно понашање, пушачи лакше добију снагу да дуван оставе. Најбоље је и не почињати пушити.

Проф. др Рајко Игић из Сомбора
Оснивач покрета студената медицине Југославије
пре 40 година, „Дан непушења, 31. јануар“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here