Selo nosi ime po narodnom heroju, a nekada se zvalo Bukin

Selo je osnovao mađarski kralj Bela IV u 13. veku

1402

MLADENOVO: Mladenovo je selo u opštini Bačka Palanka u Južnobačkom upravnom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 2679 stanovnika.


Selo osniva mađarski kralj Bela IV u 13. veku pod imenom Bukin. Posle Drugog svetskog rata, 1946. godine selo menja ime u Mladenovo po Mladenu Stojanoviću (1896—1942), lekaru i narodnom heroju.

U tursko doba, u selu su uglavnom živeli Srbi.

Poplave su 1750. i 1810. godine uništile selo. Oba puta selo je ponovo izgrađeno 1,5 km severnije. Selo 1812. godine naseljavaju Nemci.

U centru sela Mladenova 1971. godine je podignut Spomenik palim borcima i i žrtvama fašističkog terora 1941—1945. i bronzano poprsje narodnom heroju Mladenu Stojanoviću (1896—1942).

Na spomeniku se nalazi šesto imena palih boraca iz Bosanske krajine, a na prednjoj strani spomenika stoji natpis posvećen doktoru Mladenu — „Ponosnom narodu Bosanske krajine, ti si bio vođa. Danas si njegov ponos i večita legenda“.

U naselju Mladenovo živi 2760 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 41,8 godina. U naselju ima 1136 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 2,96.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je pad u broju stanovnika.

 

1 KOMENTAR

  1. Можда није ни сада прави назив ево одмах да се каже, иако су моји пореклом из тог места и мало је рећи да га поштујем, али свакако би неки трећи назив био трећа-срећа. Ево мој предлог, да видимо да ли је од срца дато место Краљу Пери у центру наше Општине, или само као фолклор-да се назове Петрово ако већ ни један други Карађорђевић, таман је близу Карађорђево. Туристички да буде макар сећање на последње Краљеве, јер је то историјски ево рецимо само у коначном иако сам био монархиста, и ако већ ни један сада за ту улогу не одговара! Пошто ни не одговара. Мада бих бар још Деспотову дао име макар још Александрово, Краљ је лично долазио да их враћа из назарена у Православне, док сада ваљда једном у пет година треба да се надамо доласцима властодржаца макар у варош да би коначно изградили пут до Новог Сада и покрили базен па макар започели вртић и направили фабрику од Меркура, а не зграду за мигранте још да не претпостављамо… Ево да остане у општини, говорим о историјској атракцији све, али и пројектима, и не мора пут док не буду две траке, завршите само започето и Позориште коначно. Селима домове за младе, ето и по неком другом систему и његовом моделу, мада су ми домови културе звучали претенциозно. Чак се надам да ће се од јесени и ове власти имати интенцију и кренути, зглаван трг немамо. Или нам је и то део само спољашњости и фолклора, споменици мало и стећци те све у причици? Ипак, да не будем критичан пошто то не волим, лепо и што се тих људи по селима сете у текстовима! Само време би било да се центар општине, варош Бачка Паланка без сале за физичко чак и школе Свети Сава у центру, посебно Стара Паланка која ни дечје игралиште нема и месна заједница Стари Град којој и пошту затварају, не запоставља. У духу добрих односа, а не вечите суревњивости примитиваца на релацији село-град, ето када се макар заврши сала у Младенову и са јесени упоредо са канализацијом у селу. Иначе, народ је уместо психолошког терора којем је подвргнут не само бесмисленим вакцинацијама, склон и пуцању, али и бесу знате…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here