Све више деце пуши „вејп“

Ови производи до деце стижу готово без икакве контроле.

Фото: Getty images

Из цигарета све чешће излази пара, а све ређе дим. Посебно међу младима су популарне различите врсте „цигарета“, тачније замена за цигарете. Осим броја деце која их користе, застрашује и чињеница да ови производи до деце стижу готово без икакве контроле.


Како расте популарност електронских цигарета, тако су и дебате о употреби све чешће. Док једни сматрају да овакве цигарете помажу приликом одвикавања од дувана, други верују да су оне само још један мамац како би непушачи развили никотинску зависност.

Мишљења грађана о њима су различита – од тога да је пара која излази из “модерних“ мање штетна од дима из обичних цигарета, до тога да им смета њен специфичан, непријатан мирис.

Закон не забрањује продају малолетницима, јер то нису дувански производи, Ипак, у већини школа су забрањене.

“Закон то није предвидео као забрањено, али смо ми као школа реаговали и прошле године смо донели исправку и допуну Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности ученика и њих смо забранили. Ученици који то користе у просторијама школе, дворишта, једноставно подлежу дисциплинској одговорности”, каже Милибор Саковић, директор Прве економске гимназије у Београду.

У Четрнаестој београдској гимназији је чак спроведена и анката међу 255 ученика четвртих разреда. На питање да ли пуше, 17 одсто је одговорило потврдно, 24 одсто да је пробало, а 58 одсто да не пуши ни класичне ни електронске цигарете.

“Апсолутно смо изједначили и једно и друго, забрањено је пушење и то се примењује на простору школског дворишта и школе, како за ученике тако и за запослене. Апсолутно су коректни и договори се поштују, јер сам закон третира дуван као забрањеност пушења цигарета, али смо изједначили овде и електронске цигарете и ни оне нису дозвољене”, рекла је Марија Милетић, директорка Четрнаесте београдске гимназије.

Иако се многи грађани жале на употребу електронских цигарета у затвореном простору и јавном превозу, закон ни то не забрањује.

У Секретаријату за инспекцију надзор и комуникацију кажу да Комунална милиција не контролише коршћење електронских цигарета у возилима јавног превоза, јер оне, у складу са чланом 2. Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, не спадају у дувански производ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here