У Геронтолошком центру Бачка Паланка бројне активности

Ову годину у Геронтолошком центру испраћају са реновираним простором

Фото: gerocbp.org.rs

Уз одговарајући смештај, лекарску заштиту и негу, уз радну и окупациону терапију, стара лица и друге особе у стању потребе из општине Бачка Паланка и других средина, у Геронтолошком центру Бачка Паланка налазе пријатељску руку за удобан и пријатан наставак живота ван дома и породице.


Капацитет од 110 лежајева стално је попуњен, са уобичајеном листом чекања, кажу у овој установи.

После традиционалне манифестације посвећене старијима, „Октобар – месец старих“, са бројним сусретима и дружењима са средњошколцима, основцима, предшколцима, активистима Црвеног крста и лекарима, новембар у бачкопаланачком Геронтолошком центру су обележиле едукације и корисника услуга и запослених.

У реализацији Удружења „Општинска организација жена Бачка Паланка“ и уз финансијску подршку Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, спроведен је пројекат „Едукацијска кућа“. Он је био усмерен на едукацију старих лица, кроз организовање креативних радионица – причаоница на теме „Предрасуде о старима и старењу“ и „Активни у трећем добу“.

Окупљање старијих особа у бачкопаланачком Геронтолошком центру и разговори о предрасудама и стереотипима у вези са психичким и физичким стањем старијих, њиховим потребама, способностима, интересовањима, навикама и жељама, показали су да им овакве едукације много значе и пријају. Посвећена им је пажња, уважена су њихова мишљења, дружили су се и осетили кориснима. Подсетили су се да треба да избегавају људе који стално јадикују, да се више смеју, да имају позитиван став према садашњости и реалне планове за будућност.

Реновирано 12 соба

Ову годину у Геронтолошком центру испраћају са реновираним простором. Уз финансијску помоћ Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за социјалну политику, демографију и равноправност полова, приведени су крају радови на реновирању 12 соба са 38 кревета и припадајућих купатила у крилу Б објекта Геронтолошког центра.

За покретне кориснике услуга ове установе, који ће овде бити смештени, обезбеђен је и комплетан намештај. Такође, из ове установе наглашавају и да су посебно захвални онима који их својим донацијама помажу, јер људска пажња и брига свакога радује, а посебно старије суграђане. Дариваоци су многи људи великог срца, из наше средине и шире, који током целе године донирају храну, одећу и друго.

Такође у новембру, у организацији новосадског Удружења за правни и економски консалтинг „Фибоначи“, у бачкопаланачком Геронтолошком центру је одржана и едукација геронтодомаћица и геронтонеговатељица, „Обука запослених за пружање услуга неге и помоћи у кући – правни аспект положаја корисника и пружаоца услуге“. Објашњено је да је помоћ и нега у кући један је од најзначајнијих ванинституционалних облика у систему социјалне заштите. Сврха му је да подржи кориснике у задовољењу животних потреба и унапреди и одржи квалитет живота у дому и породици, пролонгирајући одлазак корисника у институцију.

За то је врло важна добра процена потреба корисника, коју обављају стручни радници, уз сарадњу корисника, сродника или правних заступника, на основу здравствене и друге потребне документације. На едукацији за геронтодомаћице и геронтонеговатељице Геронтолошког центра Бачка Паланка, истакнуте су и етичке компетенције и дилеме у раду са старим особама, као и документа која регулишу ову област. Циљ свих у овом хуманом послу је пре свега професионалност, а прате је лична заштита и заштита приватности и достојанства и давалаца услуга и њихових корисника.

Оно што је изузетно битно у сваком геронтолошком центру, па и у бачкопаланачком, јесу друштвене и креативне активности, којима корисници услуга свакодневно испуњавају своје време. Они на тај начин лакше подносе страх од нове средине, „ожиљке“ живота, као и болести које носе године. Стога је важна улога радних терапеута који, у оквиру радне и окупационе терапије, кориснике окупљају и подстичу на друштвене игре, али и на бављење ручним радовима, плетење, вез, прављење и осликавање предмета од различитих материјала.

Управо је припрема новогодишње декорације право време да се резултати овог рада покажу, те да буду новогодишњи и божићни украси и дарови, па се тренутно ради на кићењу јелки и украшавању соба корисника и заједничког простора. Традиционално, слањем такмичарске фотографије, Геронтолошки центар Бачка Паланка придружује се другим оваквим установама на такмичењу за најлепше окићену новогодишњу јелку, које се сваке године одржава у Зрењанину.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here