Топла и активна јесен за старе из Геронтолошког центра

Уз запослене у овој установи, кроз рад и окупациону терапију, лакше се подносе и превазилазе страх од нове средине, ожиљци живота, болести које носе године

У Геронтолошком центру Бачка Паланка и ове јесени капацитет од 110 лежајева је попуњен, са листом чекања на слободно место. Стари, који немају услове живота у породичној средини, смештај, храну, здравствену заштиту и негу, уз одговарајуће стручно особље, налазе се овде. Овде им се враћа воља за животом, смисао свакодневице.


Уз запослене у овој установи, кроз рад и окупациону терапију, лакше се подносе и превазилазе страх од нове средине, ожиљци живота, болести које носе године.

Традиционално, у оквиру манифестације „ОКТОБАР – МЕСЕЦ СТАРИХ“ и протеклог октобра организоване су посете и дружења. Стари из Геронтолошког центра са радним терапеутима били су у посети ПУ „Младост“ у Бачкој Паланци, док су у Геронтолошком центру песмом и игром старе обрадовала деца бачкопаланачког „Абрашевића“ и КУД-а „Др Младен Стојановић“ из Младенова.

Геронтолошки центар Бачка Паланка посетили су и музички програм приредили чланови бачкопаланачког Клуба класичне гитаре „АКОРД“. Едукативни центар Црвеног крста спровео је овде акције мерења крвног притисла, шећера у крви, уз консултације и савете лекара.

У посети нашим најстаријим суграђанима у Геронтолошком центру били су и бачкопаланачки гимназијалци, као и основци из школе „Свети Сава“. Они се традиционално лепо друже уз друштвене игре и разне ручне радове, плетење, вез, осликавање разних предмета. За дружење пригодни су и обилазак мини зоо-врта у дворишту Геронтолошког центра, уређивање дворишта, садња јесењих ружа, скупљање опалог лишћа и други јесењи радови у Геронтошком центру.

Од почетка новембра у Геронтолошком центру Бачка Паланка спроводи се пројекат „ЕДУКАЦИЈСКА КУЋА“. Реализује га Удружење „Општинска организација жена Бачка Паланка“, а финансијски подржава Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова. Пројектне активности су усмерене на едукацију старих лица и на организовање креативних радионица. Организоване су едукативне радионице – причаонице на теме „Предрасуде о старима и старењу“ и „Активни у трећем добу“.

По речима социолога Александре Арсенин, руководиоца овог пројекта који је реализован уз логистичку подршку Снежане Марчета, окупљање старих у бачкопаланачком Геронтолошком центру у оквиру прве наведене редионице – причаонице било је врло успешно и занимљиво.

Појашњавано је значење предрасуда, стереотипа, подизања свести старих и њихово оснаживање. Анализиране су и одбачене предрасуде о томе да се обавезно очекује погоршање физичког и психичког стања старих, да сви стари имају сличне потребе, да имају потребу да се осаме, да су тешко покретљиви, да стално зависе од других, да су њихова искуства мање значајна, њихова мишљења мање важна.

Стари су подстакнути да буду радознали, да не суде унапред, да се крећу у кругу особа које подстичу на позитивне активности, размишљања и ставове, да избегавају људе који стално јадикују, да се више смеју, да имају позитиван став према садашњости и реалне планове за будућност. Корисници услуга Геронтолошког центра Бачка Паланка били су врло активни и заинтересовани и у току радионице – причаонице „Активни у трећем добу“. Износили су своја искуства и запажања.

Истицана је важност кретања, учења и стицања нових знања и вештина, правилне исхране, физичког вежбања, дружења, избегавања лоших навика, избегавања самоће. Учесницима је све било веома интересантно, радионица је окончана уз закључке да људи када остаре веома мало посвећују пажње својим потребама и жељама, као и да због свакодневних обавеза, најчешће наметнутих од стране деце, немају времена за себе.

Социолог Александра Арсенин закључује да је пројекат „ЕДУКАЦИЈСКА КУЋА“ остварио свој циљ у окупљању и активирању старих лица у Геронтолошком центру Бачка Паланка. Учесници спроведених радионица – причаоница су задовољни јер им је била посвећена пажња, јер су уважена њихова мишљења, дружили су се, дан им је био лепши, осећали су се корисним. Изразили су жељу да се овакви сусрети поново организују. Како каже Александра Арсенин, овај пројекат се наставља у просторијама бачкопаланачке месне заједнице „Дунав“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here