Одржана едукација за геронтодомаћице у Бачкој Паланци

Вредне су руке геронтонеговатељица и геронтодомаћица

Извор: Геронтолошки центар Бачка Паланка

У организацији новосадског Удружења за правни и економски консалтинг „ФИБОНАЧИ“, у уторак, 22. новембра, у бачкопаланачком Геронтолошком центру одржана је едукација „Обука запослених за пружање услуга неге и помоћи у кући – правни аспект положаја корисника и пружаоца услуге“.


Едукација је била намењена геронтонеговатељицама и геронтодомаћицама Геронтолошког центра, које раде у оквиру Службе помоћи у кући, а чији је руководилац Јелена Рачић. Предавачи су били мастери социјалног рада Анђела Костић и Милош Костић, као и др Биљана Глишић Угрица, специјалиста психијатрије.

Подсетивши да је помоћ и нега у кући један од најзначајнијих отворених облика у систему социјалне заштите, кроз причу о корисницима ових услуга, Анђела Костић је казала да је сврха помоћи у кући и неге – да подржи кориснике у задовољењу животних потреба како би им се унапредио и одржао квалитет живота. Циљ је да се пролонгира одлазак корисника у институцију и да он што дуже остане у свом дому и породици. За то је врло важна добра процена потреба корисника, а њу обављају стручни радници, уз сарадњу корисника, сродника или законских заступника, на основу здравствене и друге потребне документације.

Израда индивидуалног плана услуге као и прецизно дефинисање услуге, спречиће неспоразуме између давалаца и корисника услуга. Анализирајући биолошко, психолошко и социолошко старење, др Биљана Глишић Угрица је на овој едукацији говорила о медицинском третману и збрињавању корисника у кућним условима. Истакла је да је све подложно променама, да се мењају потребе, ситуације и услови кућне неге. Занимљиво је било и подсећање на историјат неге, па је др Биљана Глишић Угрица навела да су је некада пружали припадници верских редова, а код Римљана је на пример постојала „гостујућа медицинска сестра“. Све то потврђује вредност и тежину овога посла и специфичност особе која га обавља.

Предавач на овом скупу Милош Костић је због свега наведеног, посебно говорио о етичким компетенцијама у раду са старим особама, као и о етичким дилемама и документима, који регулишу ову област. Посебно су истакнути: Етички кодекс у социјалној заштити , Правилник о забрањеним поступањима и Кодекс професионалне етике у социјалној заштити.

Најбоља потврда занимљивости и важности ове едукације спроведене у Геронтолошком центру Бачка Паланка била је изражена ангажованост у разговору, као и учешће геронтонеговатељица и геронтодомаћица у писменој анкети која је уследила. Било је и доста коментара на тему заузимања неутралног става у деликатним ситуацијама у домовима корисника услуга.

Циљ је свима у овом хуманом послу пре свега професионалност, а прате је лична заштита и заштита приватности и достојанства и давалаца услуга и њихових корисника. Иако имају дугогодишње искуство бачкопаланачке геронтодомаћице и геронтонеговатељице поздравиле су ову едукацију и пожелеле да сличних окупљања буде и убудуће.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here