Војвођанску зиму обележили фестивали хране

Месо се једе на километре и тоне

Фото: БАП ВЕСТИ

У Качареву се завршила “Сланинијада”, коју је током четири дана посетило десетак хиљада људи, а само у последњих петнаестак дана одржан је “Фестивал домаћих кобасица, кулена и сланине” у Бачкој Паланци, “Клобаса фест” у Бачком Петровцу, “Чваркијада” у Мужљи, “Кобасицијада” у Белом Блату, док ће предстојећег викенда да се одрже “Фестивал кисачког кулена” у Кисачу који се организује по први пут и можда и најчувенија “ијада” у Војводини – “Туријска кобасицијада” која се наредног викенда по 39. пут одржава у Турији.


Страх од глади један је од исконских страхова, дубоко укорењен у сваком од нас, а стручњаци за понашање маса кажу да између осталог и због тога сви “масовни обреди” од религијских до оних које упражњавамо из чисте забаве, скоро обавезно укључују и обиље хране, не би ли смо се бар на тренутак насмејали том страху у лице.

Зато данас имамо на десетине манифестација које се посвећују храни и сада већ скоро да не постоји ни јело ни село које није установило и своју.

А када се таква нека свечаност установи – главни задатак организатора је да се обезбеди довољно хране за све јер, “не сме да фали” односно “боље да буде вишка него да неко остане гладан”…

Иако се уобичајено за “централну фигуру” бира једно од познатих јела, све овакве феште су прилично флексибилне, и свуда се заправо једе све што се понуди, а понуди се свашта. Од места до места, како дође време да се припрема каква свечаност у славу хране, и ситна и крупна живина по двориштима закука јер зна шта им следи, празне се пушнице и спремају највеће посуде које се обично и користе само у тим, специјалним приликама.

Меси, кувај, пеци, сеци, па опет меси, кувај, пеци, сеци – тако у најкраћем домаћице и домаћини могу да опишу дане уочи феште, а како у неким случајевима имају амбицију да постану Гинисови рекордери по количини, односно величини припремљене хране, у процесу готовљења некад учествују и десетине људи. Јер није лако направити кобасичетину од 2 километра, пљескавицу од стотинак кила меса, скувати котлић или пасуљ од 1.200 литара, направити ред пихтија које заузму пола главне улице у Руменци, направити кајгану од 2.000 јаја, накувати купуса са сувим месом за пар хиљада људи…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here