Nedovoljno specijalista u Bačkoj Palanci

4429

BAČKA PALANKA – Zbog nedostatka lekara specijalista, Bačkopalančani su prinuđeni da se leče u privatnim ambulantama ili da odlaze u veće gradove. Na specijalistički pregled u tamošnjem Domu zdravlja, čeka se i po nekoliko meseci, jer mali broj zaposlenih lekara ne može da zadovolji potrebe oko 60.000 stanovnika opštine.

U bačkopalanačkom Domu zdravlja, trenutno je angažovano dvadeset i dvoje lekara specijalista. Nedostaju pedijatar, ginekolog, urolog, ortoped, fizijatar.

Nekoliko lekara specijalista otišlo je u penziju, njih će po završetku specijalizacije zameniti mlađe kolege.

„Dvoje kolega sa ginekologije je na specijalizaciji. Jedan ginekolog dolazi do kraja ove, a drugi do kraja sledeće godine i tada ćemo imati dovoljno ginekologa. Zbog deficita lekara, doktori opšte prakse u naseljenim mestima opštine, rade i kao pedijatri, jer imamo samo tri pedijatra, što je veoma malo na broj stanovnika“, rekla je Jelena Jeftić pomoćnica direktora DZ „Dr Mladen Stojanović“.

„Najveći deficit lekara oseća se u Službi fizikalne medicine. Imamo jednog fizioterapeuta, koji je angažovan samo trideset posto radnog vremena, te moramo da angažujemo i fizijatra iz Novog Sada. Specijalnosti koje nisu pokrivene odlukom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje poput urologa i ortopeda, finansiramo sopstvenim sredstvima“, kaže za RTV Goran Stupar, direktor Doma zdravlja u Bačkoj Palanci.

Odlukom Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, bačkopalanački Dom zdravlja trebalo bi da ima šezdeset i devet lekara, trenutno ih je zaposleno šezdeset i četvoro. Razlog tome leži u činjenici da se sve više mladih doktora odlučuje za odlazak u inostranstvo, gde uspešno nastavljaju svoje karijere.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here