У петак почињу пријемни испити за специјализоване школе

Oдељења за ђаке са посебним способностима за спорт немају класични пријемни, али ђаци морају доказати да су успешни спортисти

70
Фото: Canva

У петак, 13. маја, почињу пријемни испити за све ученике који планирају да упишу специјализована одељења у гимназијама и специјализованим школама.


– Пријемни испити ће се одвијати у два циклуса, наредна два викенда. Од 13. маја почињемо са школама ликовне области – цртање сликање и вајање заказани су за петак, суботу и недељу, такође и пријемни испити у филолошким одељењима и гимназији у суботу и недељу. Затим, за ученике са посебним способностима за биологију и хемију, аудио- визуелним и сценских уметностима пријемни почиње у суботу – рекао је за Тањуг Милош Благојевић, помоћник министра за средње образовање.

Он је објаснио да ће другог викенда бити одржани сви остали пријемни и то се већ традиционално спроводи у два викенда.

– Завршавамо са пријављивањем документације за одељења са посебним способностима за спорт 21. и 23. маја, то је њихов пријемни јер немају класични пријемни, али овим доказују да су успешни спортисти и да треба да се нађу у овим одељењима – рекао је Благојевић и навео:

– Пријемни испит обично траје два сата. Потребно је да ученици најкасније дођу у школе сат времена раније, како би се евидентирали и припремили за израду теста, да заузму своје место и да на време почну са пријемним испитом. Њих после ових пријемних, чека и завршни испит, морају да заврше основну школу и то су тренуци када се сабирају и једни и други бодови и тада се уписују на жељена места.

Он је навео да је скоро 6.900 пријављених на 5.000 места, и да је највећи број ученика пријављен за одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, где на 1140 места има скоро 2100 пријављених.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here