Poznati građani opštine Bačka Palanka – Gedeon Dunđerski

818
Foto: Wikipedia

Krajem XVII veka, iz hercegovačkog sela Višnjica kraj Gacka, bežeći od Turaka preci Dunđerskih stigli su u Austrougarsku. Kao prvog Dunđerskog u Sentomašu, kasnije Srbobranu, porodično predanje pamti Avrama i njegova tri sina Arona, Gedeona (pravo ime mu je bilo Jovan) i Nestora. 


Prema svećenju crkve Svetog Đorđa 1807. godine u ondašnjem Sentomašu kršten je Gedeon Geca Dunđerski. Ime je dobio na nesvakidašnji način. Kada je tadašnji vladika bački Gedeon Petrović došao da osvešta crkvu, novorođenom trećem Avramovom sinu dao je svoje ime.

Najmlađi sin, Gedeon, začetnik je bogatstva Dunđerskih i prvi je Gedeon u familiji.

Porodicu je izdvojio od ostalih u Srbobranu. Otvoren je bio za sve što je novo i dobro u poslovanju i to je primenjivao na svim imanjima. Jako dugo je insistirao da porodica bude na okopu. Imao je tri sina: Aleksandra (Šandora), Novaka i Lazara. Sedam decenija nakon rođenja Gece Dunđerskog, rođen je njegov unuk i imenjak kome je nadimak bio Geda.


Biografija

Gedeon Geda Dunđerski osnovnu školu je završio u Srbobranu, maturirao u srpskoj gimnaziji u Novom Sadu, a potom je upisao studije prava. Doktorirao je u Budimpešti u 21. godini. Kao ravnopravni ortak sa ocem, Lazarom Dunđerskim, upravljao je celokupnom porodičnom imovinom.

Oženio se Teodorom (rođ. Vlahović) i imao dva sina, Dušana i Lazara, i kćer Sofiju. Bio je najkrupniji zemljoposednik u Srbobranu. Posed mu se prostirao u opštinama Srbobran, Bačko Gradište, Bačka Palanka, Novi Sad, Begeč, Gložan, Čeb (današnje Čelarevo).

Umro je u sanatorijumu „Siesta“ u Budimpešti, a sahranjen je u porodičnoj kapeli u Srbobranu.

Pogledaj: Poznati građani opštine Bačka Palanka – Igor Branislav Štefánik

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here