Кукуруз на максимуму – 28,4 динара за килограм, раст цена и пшенице и соје

Продуктна берза

257
Фото: Pexels

Први термински уговор за пшеницу новог рода и снажан раст цена примарних пољопривредних производа забележен је на домаћем тржишту. Кукуруз бележи ценовни максимум у текућој економској години.


Тржишта су снажно реаговала на ситуацију у Украјини. Тешко је у садашњем контексту предвидети последице руске акције на тржишта, знајући да луке као што су Мариупољ и Одеса постају неупотребљиве услед бомбардовања. У том контексту, црноморски извоз је суспендован, резултирајући растом цена свих производа. Укупан промет преко Продуктне берзе је износио 6.166 тона, чија је финансијска вредност промета износила 215.294.720 динара.

Прате се дешавања на тржишту

Рекордно висока цена забележена је на тржишту кукуруза. Почетком недеље, овом житарицом се трговало на ценовном нивоу од 27,00 дин/кг без ПДВ-а, да би се крајем недеље регистровала цена од 29,30 дин/кг без ПДВ-а за промптну испоруку. Берзански уговори на паритету ЦПТ дунавске луке су закључени по јединственој цени од 28,10 дин/кг без ПДВ-а, са испоруком робе током марта. Пондерисана цена за ову недељу износи 28,40 дин/кг без ПДВ-а, што представља раст од 5,62 одсто у односу на претходни упоређујући податак.

Осим на домаћем, овакав ценовни тренд је био у потпуности корелативан са дешавањима и на ино тржишту. Јучерашња сесија (четвртак) је била пуна догађаја, нарочито у Чикагу, где су се цене кретале између значајног раста и снижавања на затварању. То илуструје неизвесност која утиче на трговце. Имајући у виду овакав ценовни раст, узевши у обзир неизвесност ситуације, као и велике тражње за овом житарицом, остаје нам да помно пратимо наредни период и промене у ценовним кретањима.

До 31 динар за пшеницу

За разлику од претходног периода где је била присутна пасивност на тржишту пшенице, крајем недеље, услед дешавања на светској политичкој сцени, дошло је до повећане тражње, а самим тим и раста цене. Купопродајни уговори су закључени у ценовном опсегу од 30,00 до 31,00 дин/кг без ПДВ-а, са преузимањем робе до 30. априла. Први термински уговор за пшеницу рода 2022. године на паритету ФЦА (фцо-утоварено), реализован је по јединственој цени од 28,00 дин/кг без ПДВ-а. Прометована је количина од 500 тона, са испоруком робе од 08. до 30. јула. С обзиром да је цена изнад свих очекивања, сада је на пољопривредним произвођачима да одлуче да ли ће део будућег рода да продају.

Лоше време у Бразилу

Соја након прошлонедељног изостанка из трговања на робно-берзанском тржишту бележи узлазни тренд. Током недеље, цена се кретала у широком ценовном распону од 75,00 до 78,00 дин/кг без ПДВ-а, са израженом тенденцијом узлазног тренда. Трговало се искључиво уз обрачун квалитета, а реализација по 78,00 дин/кг је била са преузимањем робе март/април. Последњег дана ове недеље, стекао се утисак да је понуда већа у односу на тражњу. Пондерисана цена је износила 75,97 дин/кг без ПДВ-а. У односу на претходни податак, соја је поскупела за 1,91 одсто. Повећани страх за предстојећу жетву у Јужној Америци због недостатка воде, као и притисак геополитичких фактора утицали су на изразито јак раст цене у Чикагу. На северу Бразила, кише ометају жетву, док југ Бразила остаје погођен недостатком воде. Међународни трговци страхују од логистичких тешкоћа у басену Црног мора због ситуације, са последичним растом трошкова транспорта.

АН (Кутина), паковање 25/1, прометован је по цени од 87,01 дин/кг без ПДВ-а, док је руски АН 900/1, прометован по цени од 84,08 дин/кг без ПДВ-а (ЦПТ). Уговори за уреу су закључени од 89,37 до 92,47 дин/кг без ПДВ-а. Пад цена је забележен код азотних ђубрива.

Вртоглав раст цена житарица и уљарица

У Чикагу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је поскупела 16,04 одсто, а кукуруз 6,92 одсто. Цене кукуруза у Чикагу, расле су изазване геополитичком ситуацијом и страховањем за предстојећу жетву кукуруза у Јужној Америци. Киша у Аргентини, која је падала крајем недеље, може утицати на побољшање стања усева кукуруза.

Цене пшенице током недеље су достигле деветогодишњи максимум, услед геополитичких дешавања између Украјине и Русије. У Украјини је објављен рат и крајем недеље је цена у Чикагу забележила изразито високе нивое. Аналитичари процењују да ће америчке површине под кукурузом бити 91,8 милиона ејкра.

Америка повећава продају Кини

У односу на податак из претходне недеље, соја је поскупела 4,36 одсто, а сојина сачма је поскупела 3,50 одсто.

Према АгРурал, бразилска жетва соје је достигла 33 одсто прошле недеље, у односу на 15 одсто прошле године. На северу Бразила, у држави Мато Гросо, кише ометају жетву, док је југ Бразила погођен недостатком воде. С друге стране, у Аргентини је присутан временски феномен Ла Ниња, иако су забележене падавине последњих недеља. Спрам тога, берза у Буенос Ајресу је проценила производњу соје на само 42 милиона тона. Забележене су америчке продаје веће количине ове уљарице Кини.

Економске санкције Русији имаће последице

У Паризу у односу на податак из претходне недеље, пшеница је поскупела 19,43 одсто, а кукуруз 12,11 одсто. Почетком недеље цене свих производа на Еуронексту су расле. Цене пшенице и кукуруза су напредовале услед геополитичких дешавања. Економске санкције против Русије ће имати последице како на токове у басену Црног мора, тако и на цене енергената у Европи.

ЕУ је извезла 17,68 милиона тона меке пшенице, у односу на прошлогодишњих 17,25 милиона тона. Увоз кукуруза је достигао 10,55 милиона тона, што је мање него прошле сезоне када је увезено 10,79 милиона тона.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here