„Muzu gubitke“, ali ne odustaju

Milina i Vlado Ušjak iz Silbaša, dvadeset godina drže krave muzare

1326
Izvor: Nedeljne novine

Porodica Vlade i Miline Ušjak od 2000. godine, bavi se uzgojem krava. Pre toga, Ušjakovi su držali tek dve – tri krave muzare, uglavnom za vlastite potrebe.


Porodica Ušjak je pre pet godina, počela da gradi novi objekat, koji je pre godinu i po dana stavljen u funkciji. Napunili su ga kravama, prihvatili se teškog, ali u pogledu rezultata, veoma neizvesnog posla.

– U ovom trenutku u našem objektu nalazi se 35 krava muzara, rase crni i crveni holštajn – započeo je svoju priču Vlado Ušjak.

– Na dnevnom nivou proizvodimo 400 do 500 litara mleka. Međutim, u periodu vrućina, proizvodnja beleži pad, kod svih proizvođača mleka. Mleko kao i ranije, tako i danas predajemo „Maloj mlekari“ ovde u Silbašu. Otkupna cena mleka, trenutno je od 32 do 35 dinara, što zavisi i od masne jedinice. Ova cena je dosta niska, jednaka je otkupnoj ceni kilograma kukuruza, što je katastrofa. Zbog tako male otkupne cene, dovedeni smo u nezavidan polažaj. Zbog velikog dispariteta, otkupne cene mleka i imputa, koji učestvuju u njegovoj proizvodnji, mnogi mlekari su prestali da se bave ovim poslom.

– Naš prvenstveni cilj je da opstanemo. Kada je u pitanju proširenje farme, to ne planiramo. Članovi moje porodice i sada teško stižu da obave sve poslove. U posao na farmi, uključena su i naša deca stariji sin Mihal, student Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, kao i mlađi sin Darko koji je završio Poljoprivrednu školu u Futogu. Osim njih dvojice, pomaže nam i ćerka Branislava – Branka, ali uglavnom tokom letnjeg raspusta. Uostalom, na ove otkupne cene mleka, to bi tek bilo van svake pameti – ističe Vlado Ušjak.

– Ali treba znati da jednom kada se raspati ova proizvodnja, teško je posle ponovo započeti. Ako se uskoro nešto ne promeni, ni mi nećemo moći ovo izdržati. Uostalom, dobro je poznato da je u stočarstvu veoma teško raditi, da predaha nema ni jednog dana u godini i da je u pitanju posao koji traži mnogo odricanja, ali i ulaganja. U periodu velikih vrućina, kao što je trenutno, dešavaju se i uginuća krava, što samo dodatno pogoršava i onako lošu situaciju. Zato smo prinuđeni da montiramo ventilatore na farmi, što su samo još dodatni troškovi. Kada je u pitanju hrana koju daju kravama, obezbeđuju je sa vlastitih zemljišnih površina.

– Raspolažemo uglavnom najneophodnijom mehanizacijom za proizvodnju hrane za našu farmu – prese, kosačice, grablje. Po potrebi, u jeku većih poslova, pomogne nam i komšija, koji učestvuje u hranjenju krava. U svrhu bržeg i efikasnijeg funkcionisanja farme, napravili smo izmuzilište i bazen, tako da se uglavnom relativno lako, i brzo obavi sama muža. U zavisnosti od ishrane i perioda godine, krave daju dnevno od 18 do 33 litra mleka. Retko se desi, da neka krava da 40 litara mleka. Na mlečnost u prvom redu utiče hrana koju dajemo kravama – napominje Ušjak.

[rev_slider alias=“zivinastija“][/rev_slider]

 

Kada su u pitanju telad, ona se na farmi kod Ušjakovih ne zadržavaju dugo.

– Sa svega pet – šest dana starosti, telad predajemo jednom otkupljivaču. Sa njim smo napravili dogovor, da nam za predatu telad isporuči steone junice. – rekao je na kraju Vlado Ušjak.

Pogledajte prilog sa mladim poljoprivrednikom Mihalom Ušjakom iz Silbaša:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here