Ове недеље расте цена пшенице, кукуруза и уљане репице?

У току је никад неизвеснија сезона за усеве житарица и њихову цену

235
Фото: Pixabay

Тржиште је пољуљано информацијом која стиже из САД-а. Тамо је стање залиха житарица и соје лоше.


У току је никад неизвеснија сезона за усеве житарица и њихову цену. Тржиште једне недеље бележи раст, па пад, а онда опет раст. Тако је и ових дана. Цене пшенице, кукуруза и уљане репице опет расту.

Разлози су већином већ познати, а како време одмиче, предвиђања аналитичара потврђује и само тржиште. Најновија информација стиже из САД-а где је стање залиха житарица и соје прилично лоше. Чак и ако жетва пшенице тамо буде добра, снабдевање глобалног тржишта је и даље на климавим ногама.

Вест која ће имати утицаја долази из Грузије чија ће влада забранити извоз пшенице и јечма до 1. јула 2023; а као разлог наводе глобално питање прехрамбене сигурности, узроковане, како истичу у својој регулацији, ратом Русије и Украјине. Ова одлука на снагу ступа од 4. јула; наводи Georgiatoday.

Највише расла цена репице

Цене пшенице за нови усев на европском тржишту фјучерса, порасле су за готово седам евра на 356,75 евра по тони, а кукуруза за 3,5 евра, односно 303,5 евра по тони. Уљана репица, након прошлонедељног пада, бележи највећи скок и то за готово 16 евра и сада тона износи 697,25 евра, наводи Агрархеуте.

Окидач за овакав опоравак био је извештај америчког Министарства пољопривреде (УСДА) о стању залиха житарица и напретку жетве. УСДА је смањила оцену залиха кукуруза од добре до изврсне за три постотна бода на 67 одсто. Жетва соје такође је пала за три бода на 65 одсто.

Тамо је пожњевено 41 одсто озиме пшенице, а само 30 одсто онога што је остало је у добром или изврсном стању, што је значајно мање од 48 одсто колико је било у истом периоду прошле године.

Рекордан руски извоз упркос санкцијама?

Када је реч о украјинским житарицама, и даље се воде договори око транспорта.

Само три украјинске луке раде пуним капацитетом

Украјински извоз ове робе пао је за око 44 одсто на годишњем нивоу на 1,11 милиона тона у прва 22 дана јуна, показали су подаци Министарства пољопривреде.

Русија би, с друге стране, могла да има рекордних 41 милион тона пшенице на располагању за извоз у 2022./23; што је 25 одсто више у односу на актуелну сезону, без обзира на све санкције и друге изазове, преноси агрицултуре.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here