Портал за пољопривреднике – од следеће године и кликом до субвенција

Колико су пољопривредници спремни за електронско пословање?

Фото: Pixabay

Од фебруара пољопривредници ће моћи да региструју газдинство или се пријаве за субвенције онлајн, на платформи Е-аграр.


Циљ је да свих 450 000 регистрованих газдинстава пређе на дигитално вођење посла, али у почетку то неће бити обавезно. Колико су пољопривредници спремни за електронско пословање?

Уместо на шалтерима, регистрација газдинства и промене на имању завршаваће се кликом на апликацији. На њој ће пољопривредници проверавати и да ли су поднели исправан захтев за субвенције и у року, добијати обавештења о клими, квалитету земљишта и условима производње.

„Процес ће тећи, не очекујемо да он брзо сад буде завршен, трајаће сигурно током целе наредне. Свакако да је циљ да и било би добро да то буде обавезно и да имамо једну јединствену базу из које касније можемо да црпимо податке“, каже Душанка Голубовић, државни секретар Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде.

Колико су пољопривредници заиста дигитално писмени, РТС је проверио на платформи коју користи њих више од 22.000. За 24 сата стигло нам је 2.500 одговора.

Њих 80 одсто сматра да је Е-аграр позитивна промена, нешто мање верује да ће убрзати конкурисање за субвенције, а да би могло да закомпликује тај посао, посебно старијима, мисли више од 40 одсто анкетираних.

Већина пољопривредника сматра да је тек трећина међу њима дигитално писмена, а највише њих решење види у обукама и остављању могућности и онлајн и физичког пријављивања.

„Већина види ово као позитивну ствар,али не треба свакако занемаривати оне основне ствари то је да неки пољопривредници чак немају знања,а ни логистику да конкуришу у том онлајн окружењу, почевши од интернета, лошег сигнала“, каже Милош Стојановић, пољопривредник, агроном и аутор поткаста о пољопривреди.

„То може да учини 40 до 50 процената чланова, пошто има и доста старијих пчелара а остали, наравно, моћи ће и они уз помоћ чланова породице, синова, ћерки, унука“, каже Родољуб Живадиновић, председник Савеза пчеларских организација Србије.

Пријава за субвенције преко Е-аграра биће четири пута бржа и 80 одсто јефтинија, кажу у НАЛЕД-у.

Предлажу и допуну да се за закупце државних ораница уведе обавезна Електронска књига поља, у коју ће уписивати шта сеју и колики су приноси, што су важни подаци за управљање општинским земљиштем и за боље искоришћавање потенцијала.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here