Шта је неопходно у фебруару урадити у својој башти?

Након зимског одмора, сви се интензивно припремамо за узгој поврћа, воћа, зачинског биља... у својим малим хоби баштама. На шта не смете да заборавите?

1165

Након још једне чудне зиме, без већег снега и дуготрајних дебелих минуса, стиже пролеће. Ко зна шта оно доноси, али како год, за њега се треба припремити.


Сигурна сам да све љубитеље хоби баштованства озбиљно сврбе прсти у ово доба године када се захуктавају радови у вртовима, воћњацима, виноградима. Али и оне који ће због пандемије вируса корона то тек постати.

У случају да попут мене нисте обавили јесењу обраду, овог пролећа имаћете више посла. Осим ако се нисте одлучили за „врт без мотике“ и заштиту усева тако што ћете поштедети већини непожељне „корове“. Сетите се, међу њима су и биљке заштитнице које вреди имати у својој баштици.

Како год да било, прва радња коју треба да обавити у фебруару је – проверити семе и набавити оно које недостаје. Већина онога које вам је остало прошле године је још увек добро, а његову клијавост једноставно је проверити. Узмите десет семенки, умочите их у посуди, у мало воде или у папирној марамици коју ћете затворити у пластичну врећицу. Ставите намочене семенке на топло место и проверите за недељу дана колико их проклијало. Ако их је клице пустило две од 10, значи да је клијавост 20 одсто што баш и није добро. У том случају посејте семенке гушће него што би требало или једноставно купите свеже семе. Организујте га према датуму сетве, то ће вам прилично олакшати посао.

У овом раздобљу можете ставити кромпир, али и батат на наклијавање.

Проверите и баштенски алат. Његова је чистоћа важна како не бисте пренели корове и биљне болести, а тиме га штитимо и од рђе те продужујемо век трајања.

Испланирајте врт јер је јако важно које културе садимо једну уз другу – доброкомшијски односи много значе, на које место их посадити, како их заштитити од болести и штеточина другим биљем.

И док сте све ово припремите, напољу ће већ отоплити.

Пољски радови

Прво уклоните нанесено грање и лишће. Ако нисте јесенас, време је да орежете грмове лековитог биља и бобичастог воћа као и цвећа. Склоните заостале прошлогодишње увеле и смрзнуте стабљике парадајза. Ако су их прошле године напале болести попут пламењаче и(ли) пепелнице, уклоните их из баште и спалите. Остало (стабиљке паприке, сунцокрета, купусњача, лозу тиквице и слично.) можете користити као материјал за компост, али пре свега – уситните их. Остатке махуна, пасуља и грашка не морате склањати са земље, укопајте их јер садрже азот који ће обогатити земљиште.

Са купусњача као што су кељ, раштика, прокељ и друге, уклоните жуто лишће како бисте спречили ширење пепелнице и сиве плесни.

У случају да ћете имати врт „к’о под конац“, решите се нежељеног корова. Ако је земљиште превлажно па корен са собом вуче превише земље, радије причекајте да се просуши.

Припремите леје за поврће које ћете прво сејати и садити. У њих укопајте компост или какву другу врсту ђубрива, прекријте их малчем или агрил фолијом како би се пре загрејале. Време је и за подизање уздигнутих, али и Хугелкултур гредица.

Пред крај фебруара, ако време допусти и земља не буде превлажна, можете посадити црвени и бели лук, али и луковице цвећа као и боб и грашак.

Ако земља није смрзнута, ово је и време за садњу бобичастог воћа и украсних грмова.

Овога месеца набавите или пак сами припремите супстрат за расад. Желите ли што пре да имате плодове, већ сада можете почети са сетвом расада, иако, за ову радњу имате времена и у марту, чак и априлу.

У дуге, још увек зимске вечери пуно читајте, едукујте се о начинима узгоја, заштити биља, одлучите се да посадите неко ново поврће, цвет и слично. И не будите нестрпљиви – лепи, топли и све дужи дани само што нис

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here