Стижу упозорења: Могло би да дође до највеће несташице у историји

"Ми тренутно имамо двоструко више пшенице и кукуруза од потреба Србије"

603
Фото: Canva

Економиста са Универзитета у Илиноју, Скот Ирвин каже да би ситуација у Украјини могла да доведе до највеће несташице пшенице у свету у историји.


– То би могло да доведе до највећег шока у ланцу снабдевања и ништа се не може урадити за кратко време како би се то спречило – навео је он, преноси Блумберг.

Подсећања ради, председник Србије Александар Вучић је током свог недавног обраћања рекао да нам је сетва била одлична, и да ми тренутно имамо двоструко више пшенице и кукуруза од потреба Србије.

– Добили смо захтев од Северне Македоније и испоручићемо им пошто имамо више него довољно. За све земље у региону. Довољно смо пшенице самлели, имамо довољно брашна. Са пшеницом и кукурузом апсолутно нећемо имати никаквих проблема. Када говорим о кукурузу ту мислим и на сточни кукуруз, тако да ни за сточни фонд неће фалити ништа. Донели смо одлуку да нећемо још ограничавати извоз, пошто наши сељаци треба да зараде новац. Припремили смо мере да ограничимо извоз пшенице и кукуруза на 20 одсто од укупне производње уколико то буде било потребно. Али за сада апсолутно никаквих проблема немамо – истакао је тада Вучић.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here