У Мађарску стигло око 120.000 људи из Украјине

На избегличком путу родила се и беба

111
Фото: Pixabay

Мађарска је отворила границе за избеглице из Украјине. Близу границе са Украјином отворено је шест прихватних центара у којима су обезбеђене животне намирнице, хигијенска средства и привремени смештај. Избеглице у Мађарску стижу пешке, аутомобилима, аутобусима и возовима.


Како јавља дописник РТС-а, који се налази на највећој железничкој станици у Будимпешти, дневно стиже десетак возова са истока Мађарске са избеглицама из Украјине. Они долазе организовано, а у Будимпешти их очекује прихват од стране владиних и невладиних организација. Обезбеђује им се храна, пиће, медицинска средства, психолошка помоћ, као и смештај.

Током јучерашњег дана на ту станицу је стигло око 3.300 Украјинаца, а међу њима је било више од 500 деце. Око 170 људи је смештено у прихватни центар, а већина њих одлучује да иде даље и да не остаје у Будимпешти. Према подацима мађарских власти, до сада је у ту земљу ушло 120.000 избеглица из Украјине.

Министар у кабинету премијера Мађарске Гујаш Гергељ каже за РТС да мађарска влада координира помоћ за све који беже од рата у Украјини.

– Издвојили смо око 3,5 милиона евра за највеће хуманитарне организације које дочекују избеглице. На граничним прелазима убрзавамо процедуре за улазак у земљу. Помажемо и Мађарима који се склањају од рата у Украјини и грађанима трећих земаља да стигну својим кућама – додаје Гергељ.

Наглашава да обезбеђују уточиште и посао Украјинцима које је задесила невоља, као и да су послали и прву испоруку хране, горива и лекова у Украјину, вредну око милион и по евра.


На избегличком путу родила се беба

Живот пише приче и у тешким ситуацијама – пре два дана је на железничку станицу у Будимпешту стигла породица из Украјине са трудницом која је јуче ујутру на свет донела дечака.


– Отворена је и хуманитарна СМС линија, за неколико дана прикупљено је око пола милиона евра. Народ Мађарске ујединио се у помоћи суседима у невољи – навео је Гергељ.

Од почетка сукоба из Украјине је избегло више од милион људи. У Европској унији процењују да ће око четири милиона Украјинаца покушати да спас од рата нађе у иностранству.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here