U Neštinu počela berba kruške: Biće viljamovke i za izvoz!

Počela berba popularne sorte kruške na padinama Fruške gore kod Neština

764
Foto S. K. / Novosti

NEŠTIN: Svetozar Jovanović iz Neština, započeo je berbu viljamovke, najpoznatije i najkvalitetnije sorte kruške koju ima na padinama Fruške gore prema Dunavu.


Кako kaže u razgovoru, za „Novosti“, prvu klasu prodaće velikim trgovinskim lancima, a ono što mu bude ostalo iskoristiće za proizvodnju rakije. Ova godina pogodovala je rodu ove voćke, zato voćari ocenjuju da je rod kruške izvanrednog kvaliteta.

U delu Srema koji gravitira Bačkoj Palanci, Neštinu i Viziću, u selima voćara i vinograda, ima nekoliko velikih plantaža pod voćnjacima jabuka, krušaka, bresaka, ali i vinograda. Berba krušaka polako je započela, a za par nedelja, počeće i berba grožđa.

Na tri hektara imam zasađenu krušku viljamovku, od koje očekujem da će ukupan prinos biti 30-35 tona. Prvu klasu, konzumnu, prodajem od 60 do 70 dinara za kilogram, što je sasvim dobra cena – priča Svetozar, dok ovogodišnji rod slaže u gajbe koje će biti poslate marketima, a onda će stići i do kupaca.

Iako ove godine nema Rusa, kao što ih je bilo prethodnih godina, kada su otkupljivali ovu voćku ali i ostale sa područja ovog regiona, voćari ne brinu šta će raditi sa rodom ako ne budu mogli sve da prodaju.

Drugu klasu roda prodavaću po ceni od 45 dinara, a od onog što mi ostane napraviću rakiju. Кako je kruška dobra za konzumiranje, tako je dobra i rakija od nje – govori ovaj voćar koji je relativno skoro počeo da se bavi proizvodnjom kruške.

Ono na šta se voćari najviše žale je problem u angažovanju radne snage u selu, pa se u punoj sezoni radnici traže na sve strane Vojvodine.

Berači koji su kod mene angažovani u jednom pravcu prelaze 90 kilometara i to iz Čuruga, jer nigde bliže nije bilo radne snage. Mi u selu nemamo berače, niko neće da radi. Ovim radnicima dajem dnevnicu plus troškove prevoza, važno mi je samo da na vreme završimo posao – kaže Svetozar.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here