Даљи пад цена житарица и уљарица на Продуктној берзи

У односу на претходну недељу, промет је мањи за 40,18 одсто.

Фото: Pixabay

На робно-берзанском тржишту присутан је даљи пад цена житарица и уљарица. Другу недељу за редом, пшеница бележи примат у трговању. Укупно је прометовано 2.273 тона робе, чија финансијска вредност износи 71.267.430 динара. У односу на претходну недељу, промет је мањи за 40,18 одсто.


Пшеница 26,2 динара за килограм

Први радни дан, на тржишту кукуруза, обележио је изостанак тражње, док су понуђачи поред кукуруза за промптну испоруку нудили и робу са клаузулом „гратис лагер“ до краја априла. Већа активност купаца забележена је у другој половини недеље, али су на обим промета утицале разлике у намери купаца да набаве кукуруз са афлатоксином 10 до 20ппб, док је током недеље понуђена роба најчешће била без потребних анализа. Кукурузом се трговало у ценовном распону од 25,50 до 26,50 дин/кг без ПДВ-а. Пондерисана цена износи 25,99 дин/кг без ПДВ-а ( 28,59 дин/кг са ПДВ-ом), што је пад од 5,16 одсто у односу на претходну недељу.

Пшеница је количински била најдоминантнија култура у трговању, са прометованих 1.275 тона робе. У односу на претходни период, била је присутна понуда већих количина пшенице. Тражња је и даље усмерена на пшеницу са протеином 11 – 12 одсто. Већу активност понуђача бележили смо до средине недеље, када долази до промене динамике, понуђачи се повлаче, док структуру купаца, поред млинова и трговаца, чине и извозници са тражњом на паритету ЦПТ лука. Берзански уговори закључени су у опсегу од 25,50 до 28,00 дин/кг без ПДВ-а, у зависности од параметара квалитета. Пондерисана цена износи 26,25 дин/кг без ПДВ-а ( 28,87 дин/кг са ПДВ-ом), показујући пад од 4,49 одсто.

Берзански уговор за сојино зрно закључен је почетком недеље по 64,00 дин/кг без ПДВ-а, уз обрачун квалитета. Током недеље, понуда је остала на истом ценовном нивоу, али до даљег трговања није дошло. Тражња је изражена за мање количине и на нижем ценовном нивоу, од 63,00 дин/кг без ПДВ-а, уз обрачун квалитета.

Уреа 57,4 и 61,1 динара за килограм

Сунцокретова сачма са 33 одсто протеина прометована је у првој половини недеље у ценовном распону од 37,00 до 37,30 дин/кг без ПДВ-а, након чега долази до понуде мањих количина робе спремне за брзо преузимање и сходно томе, даља понуда је на вишем ценовном нивоу од 37,70 до 38,00 дин/кг без ПДВ-а, док тражња остаје слаба и на нижем ценовном нивоу.

Вештачко ђубриво УРЕА, руска, прилована 25/1 прометована је по 61,18 дин/кг без ПДВ-а (520,00 еур/т), док је УРЕА, руска, прилована у паковању 500/1 прометована по 57,42 дин/кг без ПДВ-а (488,00 еур/т).

Ускомешаност на финансијским тржиштима

Цене на Евронексту су поново пале због неизвесности око глобалног економског раста и текуће банкарске кризе. Ускомешаност на финансијским тржиштима подстакла је фондове да смање своје позиције на тим тржиштима и пребаце се на друга улагања, као на пример пољопривредне производе и долар. Нафта такође трпи због страхова од финансијске кризе.

Настављају се преговори између Украјине и Русије око наставка житног коридора. Украјина тражи продужетак од четири месеца или чак годину дана, док Русија нуди само 60 дана продужетка.

Очекује се да и будућа производња уљане репице благо падне због очекиваних мањих приноса. ИГЦ прогнозира раст америчке производње кукуруза 2023. на 377,7 мил т у односу на прошлогодишњих 348,8 мил т. Трговци очекују извештај УСДА 31.марта у коме ће бити прве процене површина под кукурузом и сојом. Соја и кукуруз су јачали, углавном због даљег снижавања аргентинске производње соје и кукуруза. Неизвесност око наставка коридора кроз Црно море допринела је јачању цене пшенице.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here