Гас почео да појефтињује, Путниковић: Цела прича око Северног тока политички надувана

Министри Европске уније данас ће разговарати о хитним мерама које би биле одговор на растуће цене гаса и електричне енергије

303
Фото: Pixabay

Оснивач и главни уредник портала „Енергија Балкана“ Јелица Путниковић рекла је за РТС да су се све западноевропске земље похвалиле претходних дана да су напуниле складишта, тако да покушавају да својим грађанима представе да нема опасности од надолазеће зиме по питању гаса.


На спот тржишту цена мегавата електричне енергије је јутрос око 480 евра, то је већа цена од оне по којој ЕПС продаје и грађанима и привреди, истакла је Путнковићева.

Министри Европске уније данас ће разговарати о хитним мерама које би биле одговор на растуће цене гаса и електричне енергије.

Министри ће размотрити хитну понуду „паневропске кредитне линије“ за актере на енергетском тржишту.

Јелица Путниковић, оснивач и главни уредник портала „Енергија Балкана“ рекла је гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је гас јуче појефтинио, цена је пала на око 2.000 евра.

Подвлачи да је гас почео да појефтињује и цела прича око Северног тока је политички надувана.

„Све западноевропске земље су се похвалиле минулих дана да су напуниле складишта, 80 процената, тако да покушавају да својим грађанима представе да нема опасности од надолазеће зиме по питању гаса“, рекла је Путниковићева.

Говорећи о цени нафте, она је рекла да је рецесија у свету много већи проблем него ово што се дешава у Европи по питању руско-украјинске кризе и ембарга које су чланице ЕУ и неке земље попут САД и Јапана увеле на руску нафту.

Указује да је Г-7 рекао да ће ограничити цену руске нафте, чланице ОПЕК-а и ОПЕК-плус су договорили да ће у октобру повећати пласман нафте на тржишту за само 100.000 барела, ради се о томе да они једноставно знају колика је потражња од купаца, а привреда стагнира. Ако је мања потражња нафта појефтињује, додаје она.

Да ли Европа кришом купује руску нафту и да ли се она претаче

Путниковићева каже да је то могуће. „Ако вам неко нуди на некој тезги на пијаци да купите неку робу јефтиније од других, купићете оно што мање кошта, то је трговачка логика, која ће да натера политичаре да престану са санкцијама“, рекла је Путниковићева.

„Санкције на руске енергенте су уведене, како су тврдили, да би Русија економски била угрожена, да не може да финансира ратна дејства у Украјини. Показало се да и руске компаније енергетске и светске компаније које тргују или нафтом или природним гасом, пошто је цена била већа него у претходном периоду зарађују, санкције Русији нису донеле те ефекте“, напоменула је Путниковићева.

Најава да ће ограничити цену руске нафте је наивна нада политичара који су то донели, Русија је почела да продаје веће количине Индији, Кини, другим купцима и ово претакање је у ствари знак тих рафинерија или власника рафинерија који хоће да зараде ако купе јефитнју нафту од Руса, каже она.

Према њеним речима, рафинерије су пројектоване за одређене типове нафте.

Обрачун потрошње гаса

Од 1. октобра мења се начин обрачуна гаса у Србији, и то за јавно снабдевање. Уместо по метру кубном „Србијагас“ ће цене гаса обрачунавати по киловат-часу.

Путнковићева каже да то не мења износ на рачуну. Гас је поскупео од 1. августа, на рачунима ће се исказивати цена у киловат-часовима, а не у метрима кубним, то је методологија на коју нас тера систем обрачуна у целој Европи.

„Агенција за енергетику је донела одлуке како да се убудуће рачуна, нема скривеног мотива, на старим кућним бројачима имаћемо обрачун, потрошњима мерену у метрима кубним, сумњам да ће на брзину да нам промене мераче“, подвукла је Путниковићева.

Мало је дигнута паника међу грађанима. Неће донети никакве промене, каже она.

Мере штедње

Свако домаћинство требало би да уштеди 15 одсто струје.

Путниковићева каже да је то најавила ЕУ, код нас се прича више о електирчној енергији, на спот тржишту цена мегавата електричне енергије је јутрос око 480 евра, то је већа цена од оне по којој ЕПС продаје и грађанима и привреди.

Подсећа да је јуче хрватска влада донела пакет економских и енергетских мера, ограничене су цене, али тражи се штедња.

„Оно што су сви причали годинама уназад, енергетска ефикасност је била згодна прича, тек прошле године почели смо са државном акцијом да се помогне грађанима да уграде нове прозоре, ураде изолацију зидова, ове године да се ставе соларни панели на кровове да би људи сами могли да производе електричну енергију. Можда може и више уштедети ако се са речи крене на дела“, закључиле је Путнковићева.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here