Грађани Србије опет на мети интернет лопова

Ево шта нуде и како да их препознате

Фото: Canva free images

Изгледа да интернет преварама у Србији нема краја, док је тренутно актуелна такозвана „нигеријска“, па последњих дана људима са наших простора масовно пристижу мејлови и поруке у којима им се нуде велике зараде и “лака лова”, иако је једини циљ да се од лаковерних корисника узму лични подаци, након чега следи пљачка.


Управо такав мејл примио је један грађанин који је исти проследио медијима, а у ком му, као и у другим сличним мејловима и са истом намером, адвокат из иностранства нуди наследство покојника који има исто презиме као он, истичући како су га дуго тражили и напокон нашли.

Траже далеко изгубљене рођаке, нуде наследство…

– Драги Петровићу (презиме је измишљено)

Ја сам Давид Шварц, адвокат покојног Инг. Лука Петровића, држављанин ваше земље и бивши директор (америчка Vellil Oil Service) са седиштем у Сједињеним Америчким Државама (САД), овде и касније, називат ће се мојим клијентом. Дана 31. јануара 2016. године, мој клијент и његова супруга и троје деце учествовали су у саобраћајној несрећи дуж аутопута Западни Стокбриџ и нажалост изгубили животе.

Уложио сам неколико напора да лоцирам проширену родбину мог клијента преко њиховог конзулата и министарства спољних послова, али то се показало неуспешним, одлучио сам да пратим његово презиме путем Интернета како бих пронашао било кога од његових рођака из породице, па сам вам се обратио, желим да помогнете ја у репатријацији новца и имовине која је остала иза мене.

Мој клијент је имао рачун вредан око (18,7 милиона америчких долара) депонован у банци овде у САД-у. Банка ми је издала обавештење од 21 дан да бих свом најближем сроднику пружила рођаке или да ми одузму рачун. Према томе, желим да будете најближи сродник мог покојног клијента, јер имате исто презиме са њим и волим да се чујем са вама. Ја ћу овде стајати као ваш адвокат да бих осигурао да приход од овог износа (18,7 милиона америчких долара) буде пребачен на ваш рачун, затим ћу доћи у вашу земљу ради поделе новца, 45% мени и 45% вама, док ће 10% бити донирано домовима за незбринуту децу.

Потребна је ваша искрена сарадња да би нам омогућили да остваримо овај посао. Гарантујем вам да ће се ово извршити под легитимним аранжманом који ће вас заштитити од било каквог кршења закона. Требаће ми следеће информације од вас да бисмо нам помогли да постигнемо ову тврдњу: ваше име и презиме, адреса, твојих година, занимање, ваш телефон и мобилни за комуникацију.

Чекам ваш хитни одговор, онда ћу вам дати више информација.

Срдачан поздрав, David Svartz – Управо овако гласи само једна од поменутих порука које пристижу на мејл адресе наших суграђана у последње време, а коју је у целости пренео портал “021”.

Шта је “нигеријска превара”?

Нигеријска превара добро је позната у Србији и једна је од најчешћих метода које преваранти користе, а подразумева да се уз помоћ рачунара пошаље електронска порука која је осмишљена да изгледа као да је циљано послата примаоцу поруке, убеђујући га да су баш њега дуго тражили, те да ће добити велике количине новца.

У нашој земљи је, а према подацима које има Тужилаштво за високотехнолошки криминал, први случај такозване “нигеријске преваре” забележен, односно, пријављен, сада већ давне 2009. године када је један наш сургађанин остао без 2.500 долара.

Нигеријска превара добила је овај назив јер се у раним осамдесетим годинама прошлог века појавила управо у Нигерији, када је неколико незапоследних тамошњих студената са нигеријског универзитета употребљавало ову методу како би довели у заблуду пословне људе са Запада који су били заинтересовани за “тајанствене” послове у нигеријском нафтном сектору, да би после почели да исте употребљавају и на ширу популацију.

Тако је већ почетком 21. века ова интернет превара, позната још и као “превара 419”, постала популарна у Африци, Азији и Источној Европи, да би се касније проширила и на Северну Америку, Велику Британију и Аустралију…

Људи насели на „Kangaroo treasure“ превару

Поред нигеријских, које мало-мало па се десе у Србији и широм света, током прошлог месеца нашу земљу је задесила још једна велика превара управо на интернету, а која је била далеко уверљивија и успешнија у својој намери да од корисника ове платформе отме што веће своте новца, и у чему је и успела.

Наиме, онлајн платформа под називом “Kangaroo treasure”, која је регуларно регистрована у АПР-у од априла ове године, испоставила се као још једна масовна превара, када је 3. октобра мистериозно нестала са интернета.

– У Србији се догодила велика пљачка народа. Група криминалаца пласирала је онлајн платформу за зараду на интернету под називом “Kangaroo treasure”. Фирма је у Србији уредно регистрована у АПР-у и отворила рачуну Рајфајзен банци на који су људи уплаћивали новац. Преко Телеграм група и друштвених мрежа су уводили нове чланове којима су обећавали сигурну зараду поткрепљујући то чињеницом да су склопили уговор са поменутом банком на 3 године. Људи су масовно улагали новац на динарске рачуне те фирме. Они су буквално преко ноћи нестали у понедељак, 3.10. ове године. Престали је исплаћивање новца људима. Нестали су са милионима – објаснила је тада једна суграђанка.

Како је тада објашњено, “Kangaroo treasure” платформа осмишљена је тако да људи улажу свој новац, који могу да увећају “из фотеље” клииктањем, одрађивањем једноставних дневних задатака и изградњом тима, а што се испоставило као велика лаж.

– Људи су очајни јер су дизали кредите и улагали у превару. Стотине пријава је послато на мејл Високотехнолошког криминала од којих нема одговора. Циљ свих нас који смо преварени је да се ово објави јавно како људи не би више улагали у преваре, јер је више нових платформи на тржишту регистрованих у Србији, а нико неће да нас чује. Има нас преко 100.000 који смо преварени. Имамо бројне доказе – стоји у мејлу који нам је тада пристигао.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here