Колико ће грађане коштати празници – цене прослава више за око 60 одсто

Чини се да је су прославе које су прошле године коштале 50 евра сада најмање 80

Фото: Pixabay

Упркос празничној атмосфери и ентузијазму, неминовно је да ће дочек 2023. године протећи у знаку поскупљења.


Инфлација је у новембру званично била 15,1 одсто, међутим, велики број намирница поскупео је знатно више од тога. Дешава се и да у време новогодишњих и божићних празника цене најтраженијих артикала „скоче“ за 10 или 30 одсто.

Професор Љубодраг Савић рекао је за РТС да је инфлација која је везана за основне животне намирнице значајно виша него што је званична стопа инфлације.

„Не очекујем да ће бити ове године као претходних, јер ми иначе већ имамо инфлацију. Многи људи су се већ финансијски исцрпели, а неко ко продаје робу широке потрошње о томе мора да размишља. То је трговачка логика и сасвим је у реду. Храна и оно што свакодневно употребљавамо. Очекујем да буде промена, али не драматично“, навео је професор Савић.

Упитан да ли ће већа потражња меса у наредним данима дати повод трговцима да подигну цену, професор Савић је навео да је гледао цене меса и да је велика разлика у продавницама.

„Имате ситуацију да је разлика чак од 100 одсто за исту врсту у различитим кућама. Већина људи, поготову старијих људи, посебно то прати. И сада је цена различита, али то је економска логика“, истакао је професор Савић.

Бошко Бубања из Удружења „Ивент индустрија“ је, говорећи о дочеку Нове године у угоститељским објектима, рекао да је повећање цена нешто израженије него у другим сегментима привреде.

„Пре свега, наши импути, односно храна која се користи у угоститељским објектима је поскупела више него она која се користи у домаћинствима. Имате одређене врсте меса које су заштићене и на неком нивоу и произвођачи меса онда то користе на овим другим врстама, а ми у угоститељству користимо све то, и тиме су цене које иду према нама знатно веће него што то домаћинства осећају. Други велики фактор који утиче на то је драматично повећање цене радне снаге. Током короне доста људи је напустило угоститељство и сада је јако тешко наћи радника, а када га нађете морате га платити двоструко више“, навео је Бубања.

Чини се да је су прославе које су прошле године коштале 50 евра сада најмање 80. Бошко Бубања истиче да су цене повећане за око 60 одсто у односу на прошлогодишњи дочек, али да свако може да пронађе нешто.

„За свакога постоји нешто, дочек може да се организује за 10 до 20 евра за неки улазак у неки клуб. Ресторани се крећу од 60 до 100 евра, ивент центри и клубови од 90 до 160, хотели иду од 210 па до 300. Повећање је неких 60 посто у односу на претходну годину, из разлога које сам навео. Примера ради уље које је за домаћинства поскупело за 10 или 20 посто, уља које се користе професионално за фритезе поскупело је 300 посто. Тако да је то драматичан раст“, напоменуо је Бубања.

Објаснио је да код угоститеља, када је реч о дочеку, постоји закон понуде и потражње.

„Ако је потражња велика, наравно да цена расте. Када говоримо о самом дочеку, јако је важна ствар да музички програм много утиче на цену коју купац треба да плати. Тако да није то само да угоститељи дижу марже, већ и музичари који су готово две године били без посла и они треба да зараде“, рекао је Бубања.

Додао је да се попуњавају сви угоститељски објекти, као и да се доста људи очекује из региона и да су хотели већ готово пуни.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here