Треба ли деци рећи истину о Деда Мразу?

Шта кажу психолози?

Развојна психолошкиња Аменех Шахејан рекла је за „The Conversation“ да би родитељи једном тврдњом о Деду Мразу могли да нанесу озбиљну штету својој деци.


„Одрасли не би требало да лажу децу о Деду Мразу. Када дете постави питање да ли је он стваран или није, оно је већ у фази у којој разликује стварност од измишљених ликова. Када дете досегне ту развојну фазу, није корисно ако лажемо о измишљеном лику као што је Деда Мраз“, рекла је.

Због тога, иако желите свом детету најбоље, према стручњакињи, не треба да лажете. С тим се слаже и професорка Ребека Инглиш.

„Не би требало да лажете децу јер их тако подстичете да верују у морално двосмислену лаж. И сама сам се, када сам као дете сазнала да су ми родитељи лагали о Деду Мразу, запитала шта су ме још слагали“, објаснила је.

Према истраживањима, чак 83 одсто петогодишњака каже да верује у Деда Мраза. Ако планирате да детету кажете истину, постоји неколико начина да то учините на прикладан начин.

„Једноставније је потврдити њихове сумње кад почну да испитују него да из ведра неба откријете праву истину. Објасните детету да, иако није Деда Мраз тај који носи поклоне, и даље је истинита порука Божића и Нове године, то су поруке мира и доброте. Истину можете ублажити тако да кажете детету да верујете да је време божићних празника најчаробније доба године“, саветовала је психолошкиња Аманда Гамер.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here