НБС: Пројекција инфлације нижа од претходне први пут у две године

Извор: НБС

Први пут за последње две године фебруарска пројекција инфлације на нижем је нивоу од новембарске, а ефекти ће бити још видљивији у 2024. години због слабљења притисака трошкова за енергенте, наводи се у Извештају о инфлација НБС који је данас представљен.


Ризици за пројектовану инфлацију и БДП, НБС оцењује као симетричне и мање изражене, па ће централна банка процењивати да ли има потребе за реаговање новим мерама.

„Иако је пројектована стопа раста БДП-а за ову годину два до три посто, сада је извесније него у новембру да ће бити остварена, јер су мањи ризици из међународног окружења“, наводи НБС.

НБС подсећа да је у претходном периоду наставила да заоштрава монетарне услове, али умеренијим темпом. „Преношење ефеката заоштравања монетарне политике на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедење, указује на ефикасно деловање трансмисионог механизма путем канала каматних стопа“, оценила је НБС.

У средњем року пројектује се смањење консолидованог фискалног дефицита, уз задржавање учешћа јавног дуга у БДП испод 60 процената, што обезбеђује одрживост јавних финансија.

Дефицит текућег рачуна у 2022. био је мањи од очекиваног у новембра, пре свега због мањег трговинског дефицита, и осму годину у пуној је мери покривен нето приливом страних директних инвестиција. Током четвртог тромесечја 2022. међугодишња инфлација износила је 15 одсто, што је незнатно ниже од новембарских очекивања НБС.

НБС оцењује да глобална инфлација показује знаке успоравања, што ће се наставити у наредном периоду, захваљујући нижим ценама енергената, побољшању у глобалним ланцима снабдевања и слабијој тражњи. Глобални привредни раст успорава у овој години, али мање него што се очекивало, констатовано је у Извештају НБС-а.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here