Ограничење пало, па свињетина поскупела десетак посто

Цене пилећег меса исте

Фото: Pixabay

Ове седмице кланичари су подигли цене свињетине у просеку од десет до 15 одсто, што се и очекивало после одлуке Влада Србије 9. фебруара да укине Уредбу о ограниченим ценама основних животних намирница, међу којима је било и свињско месо.


Килограм бута и плећке сада коштају до 850 динара, а врат и каре до 810 динара. Подсећамо да по Уредби свињски бут није смео да пређе 750 динара, плећка није могла бити скупља од 738 динара, а свињски врат се могао продавати до 689 динара.

Цене осталих категорија свињског меса су могле слободно да се формирају.

Килограм ребара се сада може купити од 550 динара па до 685 динара и по тој цени су се, углавном, ребра могла купити и пре овог поскупљења.

Цена масти остала је иста – 450 динара килограм. Свежа сланина, такође, није мењала цену, па се и даље продаје за око 650 динара килограм.

Килограм живе ваге товљеника тренутно је 264 динара, што фармерима покрива трошкове производње. Задовољни су коштањем живе мере рањеника и кажу да су до добре цене дошли јер на домаћем тржишту нема одвише свиња и што је коначно заустављен неконтролисани увоз свињског меса.

– За сада имамо довољно товљеника да покријемо домаће потребе па би било добро да се контрола увоза свињетине настави и убудуће и да се месо увози само колико је заиста потребно кланичарима – казао је фармер из Лаћарка Бора Шуљманац за „Дневник”.

Додаје да садашња ситуација на тржишту свињског меса одговара и товљачима и кланичарима, пошто је однос понуде и тражње на истом.

– Прерађивачима не треба пуно рањеника јер се због скупе свињетине месо купује на граме, а то фармерима одговара јер немају пуно свиња у оборима.

Осврћући се на нове цене у трговинама, Шуљманац каже да су у сразмери са коштањем живе ваге товљеника. – Килограм свињског бута од 750 динара до 800 динара је реална цена – сматра саговорник „Дневника”.

Што се тиче цена масти и ребара, за које купци кажу да су превисоке, Шуљманац наглашава да на домаћим товљеницима нема масти јер увозе прасад из Данске и тове меснате свиње.

– Сви товљачи имају увозну прасад из Данске због добре генетике и тове меснате свиње на којима нема масти, а на ребрима има и одвише меса, па су цене прикладе.

Он истиче да, уколико би се наставио контролисани увоз свињетине, за годину до годину и по дана би се могао обновити знатно умањен домаћи фонд свиња.

– Прасад сада увозимо јер немамо наше – каже наш саговорник. – Само једну фарму имамо овде, која има прасад за продају, али она их продаје скупље него што коштају из увоза, а нису квалитетни као дански.

Мада потрошачи стрепе од нових виших цена свињетине, кланичари не очекују нове повишице. Наглашавају да у наредном периоди не би требало да буде значајнијег померања цена већ да се цене свињетине из седмице у седмицу крећу у истом ритму, иду нагоре или надоле до највише 15 одсто.

Додуше, благи скок цена могао би да уследи у априли, због цене прасади из увоза, који коштају 120 евра по комаду, каже, за „Дневник” директор „Агропапука” Бранислав Богатић.

– Сада је свињетина поскупела због скока живе мере рањеника, али се не очекује да ће товљеници у наредном периоду бити скупљи. Тржиште свињског меса је стабилно, нити се свињетина превише купује нити свиња за клање има напретек. Кланичари не увозе више свежу свињетину, већ само индустије купују са стране месо за прераду за производњу сухомеснатих производа – навео је Богатић.

Пиле и даље 319 динара

Килограм целог пилета и даље се може купити до највише 319 динара, мада је Уредбом Владе Србије о ограниченим ценама животних намирница скинута забрана на ту цену.

У радњама и месарама труп пилета се продаје од 287 динара па навише, у зависности од тога где се пазари. У дисконтима пилећег меса напомињу да цене нису мењали ни када су делови пилетине у питању. Килограм крилаца стаје око 300 динара, батак и карабатак око 400 динара, а бело бело око 500 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here