Месари кажу да цена прасетине иде и на 1.000 динара, министарка уверава да неће бити несташица

Месари кажу да цена прасетине иде и на 1.000 динара

Фото: Getty Images

Власници фарми свиња у Србији оценили су да ће свињско месо наредних месеци бити све скупље и да ће прасетина за Нову годину коштати 1.000 динара по килограму, чак и ако држава дозволи увоз, пише 021.


Разлог је и тај што цена расте и у Европи због смањене понуде.

Власник фарме свиња „Браћа Парлагић“, која се налази у природном резервату Засавица, Милован Иванковић, изјавио је за Бету да је Управа за ветерину у Србији закаснила са увођењем ригорозних мера заштите и омогућила да се афричка куга свиња рашири по целој Србији.

„Цене свињетине ће расти јер се здраве свиње принудно кољу из страха од афричке куге, а болесне уништавају, па ће понуда бити смањена. У Србији већ сада недостају прасићи за тов, увозни коштају око 700 динара по килограму“, рекао је Иванковић.

Додао је да је увозно прасе на почетку године коштало око 100 евра, а већ је достигло цену од 150 евра.

Број свиња ће се, како је рекао, значајно смањити јер ће се потпуно уништити производња на малим газдинствима, а остаће само велики системи који неће моћи да надокнаде мањак свиња, као ни увоз, јер и у Европи влада куга и смањена је понуда, а месо је већ поскупело.

Он је рекао да су Управа за ветерину и држава одмах морали да спрече промет и кретање из заражених подручја, а да је војска требало да контролише границе како се не би унела зараза из суседних земаља.

Оценио је да је апсурдно да пола килограма свињетине кошта као паклица цигарета, али ипак и поред тога наредних месеци само ће мали број грађана моћи да плати цену свињетине.

„Сада је велика понуда, свиње се кољу и пре него што достигну потребну килажу, заклани прасићи се стављају у замрзивач, па ће се продавати за шест-седам месеци. Због тога је цена свињетине пала са 240 на 220 динара по килограму“, рекао је Иванковић.

Произвођачи ће, према његовим речима, због небриге државе имати огромну штету јер држава не може да надокнади изгубљену добит и праву цену, а фармери треба да отплате кредите. Додао је да узгаја 400 крмача и производи 12.000 товљеника годишње, а да му је кредит милион евра.

Власник компаније „Матијевић“ Зоран Матијевић рекао је да се, уколико се афричка куга и даље буде ширила у Србији и буде мање свиња, може очекивати поскупљење тог меса.

„Претпостављам да ће држава покушати да спречи поскупљење давањем дозвола за увоз свежег меса, мислим да га неке компаније и сада увозе“, рекао је Матијевић.

Он је казао да тренутно у њиховим продавницама килограм меса са бута кошта око 760 динара, а да је килограм живе ваге 240 динара и да произвођачи свиња по овим ценама имају зараду, а да су прерађивачи скоро на нули због великих трошкова, међу којима су највећи плате и порези на плате за раднике.

Фарма свиња те компаније, како је рекао, до сада није имала проблема са афричком кугом, а узгаја 6.000 крмача и годишње 150.000 товљеника.

Танасковић: Нема бојазни да ће Србија остати без свињског меса

Инспекције интензивно контролишу промет свињског меса на територији целе Србије, изјавила је министарка пољопривреде Јелена Танасковић и истакла да нема бојазни да ће Србија остати без свињског меса због афричке куге свиња. Навела је да је проблем паника код фармера који своје свиње покушавају да транспортују ноћу алтернативним путевима преко њива и на тај начин шире заразу.

„Ја сам претходне недеље апеловала неколико пута, а користим и ову прилику да их замолим да то не раде, јер немају разлога за то. Они за сваки килограм животиње која је еутаназирана добијају новац од државе по тржишној вредности на дан еутаназије. Не постоји ни један разлог за бригу, јер они немају губитак, само дајте да не ширимо заразу, која долази преко дивљих свиња, али ово сада што се проширило је искључиво због људског фактора“, рекла је министарка.

Навела је да је прошле недеље заустављен један камион на територији Чачка са 20 прасади који иду из заражене средине, без иједног папира, што је могло да прошири заразу.

„Тај возач је санкционисан, ми смо укључили војску, полицију, тужилаштво и сви смо заједно у Оперативном штабу, који од почетка функционише и доноси мере. Ветеринари и инспекција су на терену 24 сата и тако је већ три месеца уназад. Зараза је кренула да се шири буквално у само две недеље, оног тренутка када су фармери почели да транспортују животиње, а до тада смо заиста држали све под контролом. И нема разлога да то раде“, поручила је Танасковићева.

Додала је да се зараза са свиња не преноси на људе.

Ипак, како је истакла, инспекције су почеле са контролама печењара, па је тако на територији Чачка током прошле недеље било 17 контрола угоститељских објеката које продају свињско печење.

„У шест печењара је одузето месо које је нађено, али из неких других разлога и неправилности, не због заразе. Оно што се појавило као гласина у јавности је да се месо заражених свиња продаје у печењарама, али то није могуће јер не може месо да уђе ни у један објекат односно печењару без печата и провере ветеринара. Али за сваки случај, ми смо сада кренули у контроле. Прве пријаве су стигле са територије Чачка, али инспекција је на терену и свуда их можете очекивати, у свим градовима и општинама“, рекла је министарка пољопривреде.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here