Намирнице које се у Србији једу, а у САД су илегалне

Неке сасвим уобичајене ствари код нас и у остатку света, у САД су забрањене

Фото: Pixabay

Неке сасвим уобичајене ствари код нас и у остатку света, у САД су забрањене.


Киндер јаја

Киндер јаје измишљено је у Италији 1972. године. Реч је о чоколади у облику јајета унутар којег се налази пластична кутијица с играчком. Иако је овај слаткиш популаран у већини земаља, укључујући и Србију, откако се појавио на тржишту законом је забрањен у Сједињеним Америчким Државама.

Америчка влада забранила је Киндер јаја управо због играчке у пластичној кутији, коју види као потенцијалну опасност за малу децу, која је могу прогутати и угушити се. Не само да се Киндер јаје не може купити у америчким продавницама, већ ће вам бити и одузето на аеродрому ако с њим покушате да уђете у земљу.

Коњско месо

Истраживања су показала да је коњско месо изузетно здраво – богато је протеинима и гвожђем, а има низак проценат масноћа. Иако у Сједињеним Америчким Државама није нелегално јести коњско месо, незаконито је продати коња за исхрану људи.

Неке државе попут Тексаса изричито забрањују продају или клање коња који су намењени људској исхрани. До забране је дошло због неконтролисаног давања опасних лекова коњима пре клања у САД због чега могу бити опасни и по здравље људи.

Гушчија јетра

Фоие грас или паштета од гушчије јетре добро је познати специјалитет француске кухиње у којем се ужива и у Србији. Но њена је производња и продаја у неким деловима Сједињених Америчких Држава, попут Њујорка и Калифорније, законом је забрањена.

До забране је дошло због насилног начина храњења гуски. Младе гуске се натрпавају храном, најчешће кукурузом, док им јетра не набубри и до осам пута више од природне величине. Набубрена јетра потом се користи за припрему ове паштете.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here