Почели преговори о повећању минималца, биће настављени 25. маја

Синдикати се надају да би минимална зарада могла да буде ванредно повећана у овој години, услед раста инфлације

Фото: Getty images

Преговори о повећању минималне зараде у Србији почели су у петак (19.05.) и биће настављени 25. маја, рекао је председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић.


Он је агенцији Бета казао да у тим преговорима треба да буду уважени ставови све три стране – репрезентативних синдиката, Уније послодаваца и Владе Србије.

Иницијативу за почетак преговора поднела су два репрезентативна синдиката – Уједињени грански синдикат Независност и Савез самосталних синдиката Србије, који се надају да би минимална зарада могла да буде ванредно повећана у овој години, услед раста инфлације.

„Синдикати, а посебно Савез самосталних синдиката Србије, инсистирали су на данашњем састанку да се нађе решење како би се минималац повећао ове године“, рекао је Атанацковић.

Он је рекао да су представници Министарства финансија у четвртак рекли да би о повећању минималне зараде могло да се разговара, али тек за 2024. годину.

Како је рекао, Министарство је након јучерашњег састанка послало допис у којем је образложило одређене ставке на ову тему, али да он још није упознат са њима.

„Што се тиче Уније послодаваца, чекамо изјашњавање наших чланова преко анкете коју смо покренули, а разговараћемо и са представницима Министарства финансија и синдикатима, па ћемо заузети неки став“, рекао је Атанацковић.

Како је објаснио, ситуација није једноставна јер међу послодавцима постоје они који радницима исплаћују више од минималца и онда нису заинтересовани за преговоре.

„Послодавци који исплаћују минималне зараде су већ сада у тешкоћама и са даљим повећањем ће бити у још већим“, рекао је он.

Став Уније послодавац је, према његовим речима, да минималац треба да буде усклађен са растом бруто домаћег производа и са инфлацијом.

Коментаришући став синдиката да минимална зарада, која је сада 40.020 динара, треба да буде изједначена са минималном потрошачком корпом која је премашила 50.000 динара, рекао да је то сада нереално.

„Ми као Унија послодаваца штитимо све чланове. Не можемо да занемаримо проблем на који наилазе најслабији, тако да ћемо сачекати став Министарства финансија, да видимо шта је то што су они одлучили“, рекао је Атанацковић.

Влада Србије је прошле године у септембру одлучила да 1. јануара 2023. године минимална зарада буде повећана 14,3 одсто, на 40.020 динара.

Према проценама синдиката, око 350 до 400 хиљада људи у Србији прима минималну зараду, док нешто више од 50 одсто запослених ради за око 60.000 динара.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here