Појефтинило свињско месо

Ово је потврда недавних предвиђања познавалаца тржишта да ће месо у Србији почети да појефтињује непосредно после празника.

Фото: Canva

Како пише Политика, смањење откупних цена свиња на сточним пијацама уочено је средином децембра, а то се сада може приметити и у месарама.


Тако се сада крменадле могу купити за 531 динар по килограму, а килограм свињског бута, чију цену је држава у августу ограничила на 750 динара, сада се у супермаркетима продаје за 650 динара.

Ово је потврда недавних предвиђања познавалаца тржишта да ће месо у Србији почети да појефтињује непосредно после празника.

Саговорници листа наводе да је овај процес почео још у децембру, када су пале цене откупа свиња. Кажу да је ова ситуација директна последица смањења куповне моћи грађана, а делом и пораста увоза.

Аграрни аналитичар Чедомир Кецо каже за Политику да тренутна дешавања наравно не погодују узгајивачима.

„Једно време свиње су биле скупље од јунади. Код јунади смо за годину и по дана изгубили 4.000 узгајивача“, наводи.

Иако је за купце ово добра вест, произвођачи су под притиском да дођу до квалитетне и прихватљиве хране за животиње.

„У једном делу Баната, тренутно су свиње јефтиније од 180 динара по килограму, а има места где су 250. Цене се стално мењају и у таквим нестабилним условима нема производње“, наглашава Кецо и додаје да ова ситуација може да потраје.

Када је мања потрошња меса, велике кланице, које имају своје фарме, кољу своје товљенике и потпуно обустављају откуп са тржишта.

„То утиче на пад цена, а кланичари се потом појављују на тржишту на којем су оборили цене“, наводи Кецо.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here