Setva pšenice na bačkopalanačkim oranicama: Vremenski uslovi utiču na tempo rada

153
Foto: Pixabay

BAČKA PALANKA: Preporučeni, optimalni rok za setvu pšenice između 10. i 20. oktobra ispoštovali su i bačkopalanački poljoprivrednici.


Kako kaže predsednik Udruženja poljoprivrednika opštine Bačka Palanka Miroslav Ivić, i vreme ide na ruku poljoprivrednicima, jer je kiša stala prošle sedmice, pa se i zemlja malo prosušila, te su mnogi iskoristili i taj uslov da krenu sa setvom.

Ono što uvek izaziva polemiku jeste pitanje sejanja semena „sa tavana” ili deklarisanog semena. Stručnjaci sugerišu upotrebu deklarisanog semena koje, između ostalog, daje bolji prinos i kvalitet. Mnogi poljoprivrednici se slažu sa ovom tvrdnjom, i potvrđuju da je deklarisano seme daleko bolje, ali pojedini ističu i da je problem velika razlika u ceni.

 

Treba spomenuti i da dok veliki broj poljoprivrednika sa teritorije bačkopalanačke opštine započinje setvu pšenice, mali broj njih završava žetvu soje.

– Vremenski uslovi su se promenili, pa je nekim ljudima ostalo da završe i sa sojom – objašnjava Miroslav Ivić. – Dug period je bilo dosta lepo vreme, ali su u međuvremenu počele kiše i hladno vreme, tako da je pojedinima ostao veoma mali procenat nepokošene soje. Što se tiče berbe kukuruza, oko 30, 40 posto je završeno, dok se veći deo, tj., više od polovine, još čeka. Problem je u vremenu koje se menja.

Naš sagovornik dodaje da su prinosi na ovoj teritoriji između šest i sedam tona kukuruza po jutru, i to je prosek, dok ima i poneki slučaj gde je prinos veći. Ovdašnji poljoprivrednici su imali sreće što se tiče kiše ove godine, ali je bilo bitno i koristiti pravu agrotehniku.


Pogledaj: U planu izgradnja dva nova opštinska puta

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here