Шта је држава урадила да подигне безбедност у српским рудницима?

Ни после десет месеци од хаварије у руднику “Соко” подземна експлоатација и даље није обновљена нити је окно безбедно за даљу експлоатацију

Фото: Илустрација, pixabay.com

Ни после десет месеци од хаварије која је однела осам људских живота у руднику “Соко” подземна експлоатација и даље није обновљена нити је окно безбедно за даљу експлоатацију.


Док синдикалци сматрају да надлежни што пре треба да обнове производњу у подземној експлоатацији али не пре него што услови за боравак и рад рудара буду безбедни, економисти сматрају да је можда време да се размисли да ли је тај али и други рудници угља у Србији и даље рентабилан за производњу и даља улагања.

Иначе, у уторак 31. јануара у руднику “Соко” са радом је почео површински коп “Биљкина Струга”. Планирано је да у том руднику буде отворен само тај заменски коп све док не буду испуњени сви услови за безбедан рад у подземној експлоатацији. Површински коп за циљ има да запосленима у руднику “Соко” обезбеди посао док окно не ради а његово отварање је планирано још од 2018. године.

Како је објаснила Дубравка Ђедовић, министарка рударства и енергетике, отварање новог поља званично је договорено крајем прошле године, када су надлежни о томе разговарали са синдикатима и руководством јавног предузећа за подземну експлоатацију угља „Ресавица“, у чијем саставу се налази и рудник “Соко”.

У првих неколико месеци на површинском копу “Биљкина Струга” откопаваће се откривка, а након тога ће почети експлоатација високо калоричног угља из тог лежишта. Министарка Ђедовић је истакла да угља за производњу има око 300 хиљада тона као и да се сагледавају услови за обнављање подземне експлоатације.

Председник Конфедерације слободних синдиката, који у свом саставу има и синдикалну организацију у “Ресавици”, Ивица Цветановић каже за Данас да је веома добра ствар што је у руднику “Соко” почела површинска експлоатација али да је потребно обновити и подземну што изискује и неопходна улагања у заштиту и безбедност на раду.

– Задовољни смо због покретања површинског копа као и због тога што је министарка Ђедовић спремна на социјални дијалог у оквиру рударског сектора. С друге стране, нужно је и због егзистенције рудара, али и одрживости нашег електроенергетског система у кризним условима да се обнови и рад у подземној експлоатацији рудника “Соко”. Наравно, повратак у јаму не сме да се деси док услови за боравак рудара не буду у потпуности безбедни. Оно што је најважније је да се улаже у модернизацију опреме јер је то основни предуслов како би се спречиле несреће и губитак људских живота. У ресорном министарству тврде да ће “Соко” наставити са подземном експлоатацијом и да је држава спремна на потребна улагања. Ми ћемо као синдикат наравно наставити да пратимо како теку ствари по том питању – истиче наш саговорник.

Економиста Милан Р. Ковачевић каже за Данас да је улагање у безбедност на раду и модернизација опреме приоритет у рударском сектору и да на томе треба радити.

– Када пак говоримо о руднику “Соко” и другим рудницима у којима се експлоатише угаљ треба констатовати да надлежни јавности не дају прецизне податке о будућности тог посла. Наиме, јасно је да ће једног дана ти рудници морати бити угашени. Оно што се сада поставља као питање је да ли су они и даље рентабилни па треба наставити са њиховом експлоатацијом док је то могуће и за тим постоји потреба, Или су пак они у лошем стању те више нису адекватни за било какве поправке и не могу гарантовати безбедност на раду. То је основно питање на које надлежни треба да дају одговор – закључује наш саговорник.

Подсећања ради, 1. априла прошле године у несрећи изазваној цурењем метана у руднику “Соко” код Сокобање живот је изгубило осам рудара, док је њих 18 повређено. Од тада подземна експлоатација у том руднику не ради.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here