„Свет улази у рецесију, инфлација не посустаје“

Foto: Talas.rs

Уредница магазина Бизнис и Економетар Радојка Николић изјавила је данас да свет улази у рецесију због два велика проблема, енергетске кризе и инфлације која се упркос подизању референтних каматних стопа не зауставља.


Николићева је рекла гостујући на К1 да и ММФ и Светска банка недвосмислено предвиђају да ће следеће године читав свет ући у рецесију са та два проблема, и додала да постоји и опасност од проширења рата у Украјини.

„Ни овим подизањем камата референтних стопа за заустављање инфлације, не постижу се циљеви и зато се улази у рецесију“, навела је Николићева.

Каже да су америчке Федералне резерве ФЕД подигле референтну камату неколико пута и да је она већ премашила три одсто.

„Већ размишљају да буде следеће године преко четири одсто да би новац поскупео, али резултата још нема“, додала је она.

Николићева истиче да је првих месеци постојао пад инфлација када се кренуло са повећањем каматних стопа и поскупљењем новца, али да је инфлација опет настављена.

Напомиње да је за Европску централну банку и ЕУ много сложенија ситуација, пошто има 27 земаља чланица које су у различитој ситуацији и да, на пример, Грчка може опет да потоне због великог дуга ако се пуно повећа референтна камата.

Такође и Италија је увек на ивици да потоне, додаје.

„ЕУ мора да оклева са тим. ЕЦБ ће 27. октобра имати нови састанак и еврибор који је сада 1,25 одсто ће отићи на два одсто, а био је пре нула“, рекла је Николићева.

Због тог повећања, појединци ће бити погођени јер им расте камата на кредите, рекла је она.

Николићева каже да ће се државе задуживати због скупих енергената и да поред свега тога се на Србију врше притисци због КиМ и неувођења санкција Русији, што ће нашој земљи додатно отежати.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here