Uslovi ostvarivanja poljoprivredne penzije, problemi i obećanja

1692
Фото: Canva

Ključno pitanje je da se nađe kriterijum po kome će plaćanje doprinosa za poljoprivrednike biti pravedno i srazmerno veličini domaćinstva.


Postoje dve opcije ili da naplata doprinosa bude srazmerna površini koju gazdinstvo obrađuje ili godišnjem prihodu, navodi savetodavac za agroekonomiju PSSS Loznica Živko Stefanović.

Osiguranici poljoprivrednici su lica koja se bave poljoprivrednom delatnošću kao nosioci poljoprivrednog domaćinstva, njegovi članovi, zatim članovi i nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili članovi mešovitog domaćinstva, ako nisu osiguranici zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti, korisnici penzije ili nisu na školovanju.

Obavezno su osigurani nosilac poljoprivrednog domaćinstva i nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno najmanje jedan član domaćinstva, porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili mešovitog domaćinstva, pojašnjava savetodavac za agroekonomiju Poljoprivredno stručne službe Loznice Živko Stefanović.

 

Naći kriterijum pravednog plaćanja doprinosa

Ključni nedostatak u praksi je što svi poljoprivrednici uplaćuju istu sumu u PIO Fond nezavisno od veličine gazdinstva, i na primer isti iznos mora da plati voćar ili povrtar, kao i ratar koji na istoj površini gaji pšenicu, a svima je jasno da je zarada od voća ili povrća mnogo veća nego od pšenice, ističe ovaj savetodavac.

Ključno pitanje je da se nađe kriterijum po kome će plaćanje doprinosa za poljoprivrednike biti pravedno i srazmerno veličini domaćinstva. Postoje dve opcije ili da naplata doprinosa bude srazmerna površini koju gazdinstvo obrađuje ili godišnjem prihodu.

Kako smo ranije pisali, tokom naredne godine definitivno će se rešiti pitanje penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika, najavio je ranije ministar finansija Siniša Mali. A, kako je izvestio Tanjug, a preneo Dnevnik, ministar je naveo da poljoprivrednci treba da plaćaju doprinose u skladu sa prihodima koje ostvaruju i veličinom zemljišta koju obrađuju, a ne da svi plaćaju iste iznose i oni koji gazduju na tri hektara i oni koji gazduju na 300.

Svojstvo osiguranika stiče se danom početka, a prestaje danom prestanka obavljanja poljoprivredne delatnosti. Ono se ne može steći pre navršenih 15 godina života i utvrđuje se na osnovu prijave na osiguranje i odjave na osiguranje. Svojstvo osiguranika poljoprivrednika može mirovati najduže pet godina u toku osiguranja iz objektivnih razloga (elementarne nepogode, bolest i porodiljsko odsustvo), s tim što to ne može biti uzastopnih pet godina.

Uslovi ostvarivanja penzije

Inače, osiguranici iz kategorije poljoprivrednika ostvaruju pravo na penziju po istim uslovima kao i svi ostali osiguranici, što znači da im je u 2020. godini potrebno minimalno 15 godina staža osiguranja za koji su plaćeni doprinosi, kao i 65 godina života za muškarce, odnosno 63 godine života za žene, da bi ostvarili pravo na starosnu penziju.


Pogledaj: Prolećna temperatura uz sunce i košavu – danas i do 16 stepeni


Uslov za prevremenu starosnu penziju u 2020. godini za muškarce, navodi dalje Stefanović, je 40 godina staža osiguranja i najmanje 58 godina i četiri meseci života, a za žene 39 godina staža osiguranja i 57 godina i osam meseci života. Pravo na starosnu penziju imaju pripadnici oba pola sa 45 godina staža osiguranja, bez obzira na starost.

U Srbiji ima 164.196 poljoprivrednih penzionera i oni čine 9,7 odsto od ukupnog broja penzionera. Prošečna poljoprivredna penzija za njih iznosi 11.891 dinara ( podatak za septembar 2020. godine).

Oops...
Slider with alias matis namestaj novooo not found.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here